‘Wees niet bang’ is net zoals als ‘wees niet verkouden’. Het helpt niet!

Een dag voor Kerst.
Het geknal is weer volop begonnen.
Een gruwel voor de meeste dieren en hun eigenaren. Het kan namelijk altijd en overal zomaar gebeuren, die explosies. Op de gekste plekken en de meest onverwachte momenten. (Waar halen die kids die rotjes nu eigenlijk al vandaan?)
Laat in de middag doen we nog n paar boodschappen. Donker en mistig en druk verkeer in het dorp. Suzie zit achterin want zij wil natuurlijk altijd mee;-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opeens zie ik haar onrustig worden en voor het eerst sinds de twee jaar die ze is, is ze niet op haar gemak achterin de auto.
Ze wil zelfs over de leuning klimmen. Dat heeft ze echt nog nooit gedaan!

Mijn eerste reactie is: ‘niks aan de hand schat, er kan niets gebeuren.’ Maar als ik kijk naar hoe ze daar zit snap ik haar eigenlijk wel: 
een indrukwekkend groot monster met overal lampen komt ons achterop en dreigt haar te vermorzelen. Wij rijden in een file en het gevaarte komt ons achterna… en weer…. en weer ….en weer.

Gelukkig weet ze de dreigende paniek in de hand te houden.
So far so good.

Toch vinden we het vreemd want dit is vast niet de eerste keer dat een vrachtwagen ons achterop komt. Misschien hebben de omstandigheden een handje ‘geholpen’? Wat gebeurde er precies? 
Ik moest meteen wel denken aan de lezing die Arjen van Alphen van de Roedelmethode onlangs gaf over angst bij honden. Dat angst zich opstapelt, dat hersenen veranderen en dat ze daardoor dingen anders ervaart.
Stiekem zie ik het trouwens wel als compliment dat ze kennelijk toch vertrouwen in ons had en niet totaal in de stress schoot.

Vertrouwen is de basis van alles.
En die win je niet door het volgen van een vuurwerkcursus.

Dus nu deze onrustige periode weer begonnen is is het extra zaak voor ons hondenbazen om iets wat mogelijk lastig is, om te buigen tot iets waardevols.

Ik kwam, niet toevallig, een Facebookpost van vorig jaar tegen van de Roedelmethode. Zelden las ik iets mooiers over hoe naar onze honden te kijken en het beste in zo’n situatie met hen om te gaan. Het maakt veel duidelijk over hoe gevoelens zijn en hersenen werken.
Arjen heeft er nu een paar praktische handvatten aan toegevoegd. Ik hoop dat je er wat aan hebt, kijk vooral goed wat je hond nodig hebt. 

Onze vorige hond, Lumi, was ontzettend bang voor vuurwerk. Zij wilde niet aangehaald of getroost worden, of afgeleid. We lieten haar zelf een veilige plek zoeken, en die was negen van de tien keer in de douche. Mijn man Ton pakte er dan een stoel bij, en een boek…….Niet troosten, wel geborgenheid geven. 

HIER lees je het verhaal van Arjen van Alphen over angst bij honden, hoe dat werkt en wat je er concreet met oud en nieuw mee kunt doen voor je hond.

Een fijne, rustige jaarwisseling voor jullie allemaal
en een gezond en liefdevol 2018 gewenst,
met dank voor jullie vertrouwen in Dogtime !

Letty