Wat vuurwerk met honden doet (video)

Het gros van de honden is als de dood voor vuurwerk. Het oorverdovende kabaal, de geur, het onverwachte, het is niet uit te leggen. Het is ook soms net oorlog! Kijk maar naar de beelden op het journaal de volgende dag….Het zijn niet alleen de knallen, maar ook de geur maakt angstig. Zwavel en brand. En “stel je niet aan het zijn maar knallen” zeggen, helpt niet tegen angst.

Angst is een noodzakelijke emotie. Zonder angst zouden wij zomaar de snelweg op lopen of van een hoge toren afstappen. Dat geldt net zo voor honden.  En als een hond vuurwerk eng vindt dan kun je daar maar tot op zekere hoogte wat aan doen. 
Vertrouwen kunnen hebben in de baas is essentieel voor een hond. Als het goed is, is het geven en winnen van vertrouwen en veiligheid de basis van de hele opvoeding. (Zie onze dvd Van Pup tot Puber, en het boek SUZIE). Je hond geeft immers zijn hele hebben en houwen aan jou, en in ruil daarvoor moet jouw hond van je op aan kunnen. Dat jij hem eten geeft, hem zijn behoefte laat doen, hem door het verkeer loodst, een veilige plek geeft om te rusten. Het is daarom vreselijk en funest als de hond dat vertrouwen verliest en jij kan er weinig aan doen.

Mensen zijn in feite ook bang voor vuurwerk. We hebben er ontzag voor. Je loopt er niet voor niets van weg of gaat heel hard gillen. Maar goed, wij mensen snappen nog wat er gebeurt. Wij kopen het en wij steken het aan. 
Op oud en nieuw zelf kunnen wij ons en onze hond nog voorbereiden. Gordijnen dicht, tv aan, samen wachten tot het overgaat. Of we gaan, zoals wij, weg naar een stil donker bos of een land zonder vuurwerk.

Maar vooral de rotjes en pijlen die zomaar overal en op ieder onverwacht moment worden afgestoken, weken en maanden voor en na de jaarwisseling, zorgen voor extreme stress en angst. Het basisvertrouwen in de baas, de mens, en letterlijk in de bodem waarop je loopt is dan weg. Die angst krijgt dan niet de gelegenheid weg te ebben maar stapelt zich op, stapelt zich op. Als baas kun je je hond daar niet voor behoeden. Het kan immers altijd en overal gebeuren! Vaak wordt angst ook erger en spreidt die zich uit. Dan is het niet alleen angst voor vuurwerk, maar een dichtslaande deur, een fluitje, eigenlijk alle onverwachte geluiden kunnen angst dan triggeren. Dat gebeurt bij ons mensen ook.

Het zou daarom fijn zijn, en nodig, vuurwerk te beperken tot oud en nieuw. Dat is wettelijk bepaald en dat zou genoeg moeten zijn.
Dan kun je je erop voorbereiden en je hond veilig stellen.