Wat leer je eigenlijk van die dvd’s?

Een van mijn Facebook vriendinnen zette me van de week aan het denken door een opmerking die ze terloops maakte.
Deze week had ik op de Facebook Dogtime pagina een filmpje geplaatst van onze Suzie (vandaag trouwens 7 maanden) die zich meer dan tegoed doet in een modderbad in het bos. Wat lag die te genieten, niet normaal meer.
En ik genoot weer van al die gevatte en leuke opmerkingen van iedereen. Van bijna jaloers (ik wil daarbij liggen!) tot vol afgrijzen (dat zou mijn hond nooit mogen), allemaal heel leuk om te lezen.

Ik heb nog nooit zoveel reacties gehad, überhaupt nog nooit zoveel Fb Vrienden, maar met de verkoop van de dvd’s is het wel eens beter gegaan. Daar zei ik wat over tegen haar. Hoe komt dat toch, zeurde ik, wat doe ik niet goed?

 

IMG_0871“Maar je laat ook wel veel ‘verkeerde’ dingen zien over Suzie, “zei ze.  “Vooral over hoe ze aan het boeven is. Niet echt over hoe je haar goed opvoedt.”
Daar was ik even stil van, want volgens mij doe ik niet anders.
Maar goed, als dat zo over komt dan is dat zo.

Dogtime propageert ook geen methode, maar meer een way of life. Dus ja,  wat probeer ik eigenlijk over te brengen?
Wat gaat hier allemaal wél heel goed en wat heb ik geleerd van het maken van onze dvd’s? En wat zouden anderen daaraan kunnen hebben? 

 

Ze is gelukkig. Dat is één.
Ze vertrouwt ons. Als er iets engs is komt ze naar ons toe om de boel eens rustig te bekijken, en dan loopt ze er toch op af.  We hoeven maar één keer te roepen en al die geweldige speelkameraadjes, die colonne paarden of dat ree op die berg worden vergeten en ze rent super blij naar ons toe.

Suzie op boomstam

Ze gaat uit eigen beweging zitten op de plekken waar we haar aanlijnen na de wandeling, zoals op deze foto. 
Ze verzint zelf spelletjes, en wij worden er altijd bij betrokken. Alleen spelen kan ze ook goed maar dan komt ze regelmatig naar je toe om even contact te maken en dan gaat ze weer. 
Ze loopt voortdurend je gezicht af te tasten: wat wil jij, hoe staat het er voor, of: hoe krijg ik je zover…?
Ze herkent al zoveel woorden en als ik zeg ‘zal ik je even afdrogen’ loopt ze naar de handdoek. Ze blijft dan rustig staan en geniet van het droogmaken.
Ze weet wat ‘wachten’ is, en ‘apport’ en ‘klaar’. 
Ze gaat ’s avonds als wij het licht uit doen uit zichzelf in de bench, en… ze slaapt uit !;-)
Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Als ik kijk en luister naar wat de professionals zeggen op onze dvd’s dan is dat:

wees empatisch, kijk goed naar je hond, geef hem wat hij nodig heeft, laat hem doen waar hij goed in is, zorg dat hij van jou op aan kan, bied structuur en (mentale) uitdaging. Bied bescherming. Wees eerst de ouder, en dan de vriend.

Dat is wat ik ervan geleerd heb.

Fijne zomer, geniet van je hond!

     
Letty van der Geest
uitgever Dogtime

Voor meer video’s over Suzie en filmpjes van Dogtime en BultersMekke zie ons Dogtime Televisiekanaal op Youtube.   
Om dvd’s te bekijken en te bestellen push the button!