Waarom doen we dit ook alweer?

imagesKreunend en steunend proberen we de downward facing dog vol te houden tijdens de wekelijks yogales bij The Touch. Ik verlang nu al naar de tien minuten rust over anderhalf uur maar eerst moet er lang en pijnlijk gerekt en gestrekt worden. Mijn buurvrouw en ik kijken elkaar met rooie hoofden aan : “waarom deden we dit ook al weer?” “Om soepel te blijven” zegt zij kordaat. “we moeten in beweging blijven, want stilstand is achteruitgang.”

Van de week moest ik opeens denken aan wat een van mijn eerste hondenjuffies ons leerde: dat je hond thuis en in gewone omstandigheden zich netjes gedraagt wil nog niet zeggen dat hij ‘luistert’. Je hebt een bepaalde routine met je hond opgebouwd en zolang iedereen zich daaraan houdt is er geen probleem. Zou je zeggen. Maar als er zich iets bijzonders voordoet, dan blijkt dat jouw hond wel heel andere opvattingen over luisteren kan hebben dan jij.

Wij liepen door het bos en daar kwam een uitlaatservice aan. Met o.a. twee nogal ‘enthousiaste’ types waar Suzie erg van onder de indruk was. Ze nam de benen… richting straat! Ze is natuurlijk pas tien maanden en nog lang niet ‘af’, en normaal gesproken komt ze onmiddellijk als we roepen. Maar nu het er echt op aan kwam dus niet. Doodeng. Ze heeft gelukkig wel een taktiek ontwikkeld die haar op dit soort momenten redt: ze verdwijnt in de bosjes, achter de bramenstruiken en wacht tot de aanvallers weglopen.

Maar toch…….. moeten we weer aan de bak. Na de beginperiode waarin wij haar volop de gelegenheid hebben gegeven het leven, ons en zichzelf te ontdekken, (getuige de vele modderfilmpjes),  evenals de mores van ons huishouden, heeft de opvoeding een beetje stil gelegen. We genieten erg van het feit dat ze niet meer in onze benen hapt, veters uit schoenen trekt of ons voortdurend lastig valt. Ze is in meerdere opzichten gegroeid tijdens de zomermaanden.

img_0653Ze is mee geweest op vakantie naar Oostenrijk, gewandeld in de bergen met Dogwalktrail, mee naar Terschelling, in het fietskarretje gereden, uit logeren geweest, op verschillende plekken in vreemde kamers geslapen, het ging allemaal fantastisch.
Maar nu heeft ze wel behoefte aan wat nieuwe mentale uitdaging. Het is tenslotte beter dat wij werkjes voor háár verzinnen dan andersom.

img_0338Onze jachttraining is net weer begonnen en in dat halve uurtje op een speelse manier trainen zag je die hersentjes ratelen en grote vraagtekens boven dat hoofd staan: wat bedoelt ze?? Hoe reageer ik, wat wil ze? En als ze het uitgedokterd heeft en ze heeft iets nieuws onder de knie en lekker gewerkt, dan zie ik een heel voldane hond, die ’s avonds uit zichzelf vroeg onder de wol gaat en tevreden is.

 

img_1372Ton heeft speurles met Suzie en ze is bloedfanatiek. Ook daar krijgt ze de tijd om in haar eigen tempo bij kruispunten rustig de situatie in zich op te nemen en haar eigen beslissingen te nemen, en daar wordt ze heel gelukkig en zelfverzekerd van.

 

De RoedelmethodeNatuurlijk gaan we regelmatig ‘bijtanken’ bij De Roedelmethode in de Ardennen!!! Dat is altijd zo een feest! Altijd als ik er vandaan kom heb ik weer wat nieuws en moois geleerd.

Zondag gaan we naar Brigitte van Gestel, die mij op weg gaat helpen met clickeren. Suzie vindt het heel erg leuk om kunstjes te leren maar ik heb daar wat begeleiding bij nodig, ik blijk dan namelijk opeens niet zoveel geduld te hebben. 

                     Tja… hoe zat het ook weer? De hond is jouw spiegel….?!!

Op Facebook zijn veel groepen te vinden waar je inspiratie uit kunt halen voor dingen om samen met je hond te doen.
Spellen om te kopen, of om zelf te fröbelen… workshops en cursussen om naar toe te gaan, zoveel dingen zijn leuk en alles helpt om de band en het plezier samen te versterken.

Eerst toch nog even een word of advice: wat je ook gaat doen met je hond, hou hem of haar in de gaten. Het leven kan behoorlijk hectisch zijn en een (jonge) hond is zó overprikkeld. Dan wordt ie drukker en drukker, en dan krijg je misschien de neiging om hem extra lang te laten lopen of te spelen om hem lekker moe te maken. Dat werkt averechts. Dan heeft een een rustig beetje-rondsnuffel-dagje nodig met speelmomentjes van tien minuten of zo.

Hoe je gewoon thuis en tijdens een wandeling lekker met je hond kunt spelen zie je o.a. op onze Geniet Meer met een hond dvd.

Nou… lekker korte, compacte nieuwsbrief is dit weer geworden. Gelukkig stuur ik ze maar heel af en toe rond.

Veel plezier met je hond!

Letty

 

Hersenwerk voor honden  https://www.facebook.com/groups/HERSENWERKvoorHONDEN/?fref=ts

Hondenpuzzels, snuffelkleden etc., https://www.facebook.com/groups/735591629811812/?fref=ts

Tweedehands dierenpuzzels etc.  https://www.facebook.com/groups/1534523283468878/?fref=ts

Dog Braingames/Hondendenksport (kant en klare hondenpuzzels)  https://www.facebook.com/groups/433055746821129/

Spelideeen voor honden/Eigen ideeen. https://www.facebook.com/groups/SpelideeenvoorhondenEigenideeen/

Spellen voor Honden  https://www.facebook.com/groups/spelideeenvoorhonden/

Hondenworkshops  https://www.facebook.com/groups/hondenworkshops/?fref=nf

Hondenevenementen  https://www.facebook.com/groups/hondenevenementen/