Vrijheid, blijheid?

JippieeeNiet alleen over honden vind ik het altijd leuk om iets bij te leren, ik doe ook al jaren cursussen filosofie. Een aspect waar ik steeds mee rondloop is het principe vrijheid. Dat claimen wij allemaal momenteel. Alles moet immers kunnen. Maar wat is vrijheid,? Wat voor de een goed is, is het voor de ander vaak niet, dus totale vrijheid, voor iedereen, bestaat die eigenlijk wel? Is het niet prettig en belangrijk om ook kaders te hebben waar je je aan vast kunt houden of tegen kunt verzetten? Mijn filosofie docent Robin Brouwer weet wel raad met dit soort onderwerpen.
De afgelopen weken ben ik bezig geweest met mijn Dogtime site. Die is geupdate en ik heb ook andere fragmenten van de dvd’s uitgezocht. Daarom moest ik alle dvd’s weer doorkijken. Eerlijk gezegd viel ik van mezelf van de ene verbazing in de andere, want, ze vielen me ab-so-luut niet tegen! Integendeel eigenlijk. De boodschap en de talloze tips en inzichten die er gegeven worden door alle medewerkenden staan echt als een huis.
Toch viel mij nu iets anders op, dat verband houdt met het ‘vrijheid’ thema. Op de dvd’s Desperate Dogs en  Gedraag Je zijn we aan de slag met honden die uitvallen, baknijd hebben, bijten, trekken, sleuren, you name it. Een van de eigenaren, Martine, verwoordt op een gegeven moment zo goed wat haar probleem is, en dat herken ik zelf ook zo. Ze zegt: Ik wil dat Daisy (Duitse herder) vrij is, ik wil er geen machine van maken. Ze moet wel luisteren natuurlijk, maar ze mag ook haar eigen ding doen, lekker spelen, rennen, en niet dat ze bij ons onder de plak zit. Daarom mag Daisy ook lekker op de bank, staan er gezellig brokjes voor als ze trek heeft, wordt er met haar gespeeld als ze er om vraagt.

Onze droom….nieuwsbrief Dogtime
Wie kent niet het beeld dat je hebt als je een puppy neemt? Jij met lang blond wapperend haar, lange witte, licht doorschijnende jurk, (maat 36), op blote voeten, heerlijk gebruind over het strand rennend…..je knappe man met zoontje op zijn schouders en je dochtertje met smetteloos wit kanten jurkje aan je hand, het mollige pupje dat met een lief speeltje stout en speels naast jullie loopt…..
Je wilt dat iedereen gelukkig is en zich vrij voelt.

Die nare regels
Zet een kleuter maar eens op een druk kruispunt, terwijl het geen idee heeft wat ie moet doen. Zo kan een hond zich voelen die niet genoeg leiding krijgt.
Als Jeroen Oomen met restricties en regels komt voor Daisy, Diesel, Meg, Dokus, Saar etc. hebben de eigenaren het moeilijk. Voor Desperate Dogshen mag hun hond best wel ‘ns leuk ongehoorzaam zijn, lekker op de bank en op bed komen liggen, als hij maar ophoudt met uitvallen, blaffen, bijten enzovoort en gewoon komt als je hem roept.
Maar wat je goed ziet op deze twee ‘probleem-dvd’s’ is dat helaas alles met alles te maken heeft.
Een blaffende, uitvallende teckel is op zich geen probleem. Hij zit aan de flexilijn en je pakt hem gewoon op. Toch? Dat eigenwijze is juist wel een beetje leuk.  Wat je ‘alleen maar’ niet wilt is dat ie steeds op de bankleuning de buurt staat uit te blaffen, en dat ie wel eens alleen thuis kan blijven zonder dat de buren er last van hebben. En dat ene ding is bijna nooit alleen te fixen. Om jullie relatie echt te veranderen zul je zijn gedrag op allerlei andere vlakken ook aan moeten pakken. Hij mag zich dan bijvoorbeeld ook geen andere vrijheden meer permitteren als trekken, niet komen, jatten, ik noem maar wat, ook al zit jij daar niet zo mee.

Begrenzing betekent dus vrijheid

Honden die niet zo veel in de weg wordt gelegd, omdat je hem zijn vrijheid gunt, zijn in de praktijk dus juist onvrij. Zij vragen zich voortdurend af wat er van ze verwacht wordt. En daarom doen ze maar wat. Ze kunnen niet los, want je bent als de dood dat je andere honden of joggers tegenkomt. Ze vallen mensen lastig, kunnen niet mee op visite, ze moeten in de bench want ze maken dingen stuk, blaffen aan een stuk door, stelen van tafel en bijten per ongeluk in het handje van je kind…Gedraag je
Allemaal stress, voor jou en je hond.
Als je je dat realiseert is het misschien gemakkelijker om die beperkende maatregelen in te voeren en vol te houden?
Het kost inderdaad nogal wat mentale en lichamelijke inspanning om jezelf zo ver te krijgen dat je op een andere manier met je hond omgaat. Later, als je hond zich netjes gedraagt, en de kaarten geschud zijn, kun je wel weer wat soepeler zijn met die regels.

Een gehoorzame hond is een blije hond, zegt Ninette Haitsma, hij weet waar hij aan toe is en waar hij op kan rekenen.
En zo is het.
Succes!