De Rottweiler, één bonk betrouwbaarheid!

Op verzoek van de razendsnel groeiende informatieve site Rottweilerstart.nl heb ik een stukje geschreven. Het draaien van de Rottweiler dvd staat mij nog heel phyton%20crni%20lotos%20bnl%2005%203helder voor de geest! Eind van de tweede of derde draaidag liep ik met de gigantische reu Cliff en de papegaaien terug naar huis, ik mocht hem vasthouden. Ik kende hem inmiddels een beetje en we hadden contact! Dit ras heeft definitief een zacht plekje in mijn hart ingenomen.
Toch dacht ik toen: dit is te veel voor mij. Ik ben hier mentaal (en fysiek trouwens ook)  niet tegen opgewassen. Deze hond vraagt meer en heeft meer stabiliteit nodig dan ik hem kan geven. 
Sinds die tijd krijg ik wel vaker vragen van klanten die twijfelen tussen bijvoorbeeld een Duitse herder of een Rottweiler. Na het zien van de dvd’s weten ze het. Sommigen zijn echt ‘om’, anderen dachten net als ik destijds. Gelukkig maar! 

schermafbeelding-2016-10-06-om-13-48-26

 

Zelf ben ik een herder-mens. Dat super gevoelige, dat overal bij willen zijn en dat altijd op alles en nog wat moeten reageren, dat snap ik.

 

Dit was andere koek!

Toen wij destijds door de rasvereniging gevraagd werden een Rottweiler dvd te maken, heb ik me goed voor moeten bereiden. Want dit was andere koek!  Zoals altijd bij het maken van een rassen dvd ben ik gaan researchen en bij veel verschillende fokkers en hondeneigenaren langs geweest. In eerste instantie was ik behoorlijk geïmponeerd door de Rottweiler. Ooit had ik namelijk op een hondenschool gezeten en de trainer vertelde daar dat hij voor niet één hond bang was, behalve voor de Rottweiler reu. Dat zet zich dan toch vast in je hoofd. Die moest je er flink ‘onder’ houden. Ik hoor het hem nòg zeggen.

Rottweiler: één bonk betrouwbaarheid

Rottweiler dvd van Dogtime

Macho Mike, lief en imposant tegelijk

Onze eerste draaidag was bij landskampioen Macho Mike en zijn baas Frans Bos. Zowel baas als hond waren groot en stevig. Ze stonden als een huis, zogezegd. Wij werden daar overladen met koffie en cake, dus de stemming zat er meteen goed in en toen ik in de ogen van Macho Mike keek verdronk ik daar bijna in. Ik was verkocht. En ik ben er trots op: Mike was ook op mij (!). Hij kwam met dat stevige, warme lijf naast me zitten en ik had het gevoel dat niets mij kon overkomen. Lief en imposant tegelijk.

‘Gevaarlijk’? lachte Frans tijdens het interview, ‘ja nou! Als je niet oppast dan likt ie je dood!’.

Samenwerken, een super spelletje

Toch was ik onder de indruk van Mike en de andere Rotties die we gefilmd hebben, vooral toen we de wereldkampioenschappen IPO draaiden. Op dat pakwerk had ik het aanvankelijk totaal niet! De kracht  en de overtuiging waarmee die honden op de pakwerker afvlogen, dat schreeuwen van de commando’s, om bang van te worden!
Door de uitleg, het vaker zien, de nadere kennismaking met die honden, begon ik het te begrijpen. Het is doen waar je goed in bent. Samenwerken, een super spelletje, je aan de regels houden en dan weten wat er van je verwacht wordt. Ze vonden het fantastisch. De sfeer op dat evenement was vriendelijk en rustig. Eigenlijk een verademing met wat herders vaak laten zien…. dat piepen, joelen, onrustige, dat was hier niet.

Ontroerend om te zien

We probeerden neer te zetten wat nu de essentie is van het karakter van de Rottie. En wat er steeds boven kwam drijven was dat ze een groot gevoel van rechtvaardigheid hebben. Ze willen fair behandeld worden. Met respect. Geen flauwekul, of onevenwichtig emotioneel gedrag maar rustig, duidelijk, eerlijk. Ze hebben ook volgens zeggen een geheugen als een olifant. Dus je kunt je als baas niet zo goed permitteren je hond onredelijk te behandelen. Hij vertrouwt je en als je dat vertrouwen beschaamt gaat dat ten koste van de relatie. Zo gingen de bazen en vrouwtjes van de honden die wij gezien hebben met ze om. Bazen hadden een hechte band met hun hond en dat was ontroerend om te zien.

De Rottweiler: één bonk betrouwbaarheid Rottweiler dvd van Dogtime

Rottweiler: één bonk betrouwbaarheid

Een situatie staat mij nog helder voor ogen: de bazen van Cliff hadden ook papegaaien en met zijn allen gingen ze regelmatig naar het park. Cliff liet letterlijk over zich lopen! (door die vogels dan). Tegelijk hield hij zijn baas in de gaten, en omgekeerd. Toen hij zich langzaam maar zeker richting baas wurmde, zei deze: ik moet hem even terugzetten want blijf is tenslotte blijf, en rustig en vriendelijk werd Cliff terug plaats gewezen, waarna deze een diepe zucht gaf en wachtte tot het over was. Cliff snapte het wel, maar het was te proberen! Duidelijk, aardig, contact. En één bonk betrouwbaarheid.

Onverstoorbaar

Als je dit ziet kun je je ook voorstellen dat er Rottweilers zijn die psychiatrische assistentiehond en signaalhond zijn. Het onverstoorbare ‘mij-maak-je-niet-gek’-achtige is wel erg aantrekkelijk! Ik ken ook een dogdance-Rottie die het heel goed doet! Je hoeft dus helemaal niet stoer te zijn als RW-eigenaar!

Het zegt eigenlijk veel dat de Rottweiler dvd een van mijn best verkopende dvd’s is. Kennelijk realiseert de toekomstige eigenaar zich wat hij in huis haalt. Voor zo’n sterke hond, mentaal en lichamelijk, is dat ook wel nodig. Maar wat hij écht nodig heeft is een liefdevolle, betrouwbare baas.  Daar doet hij alles voor.

DogtimeLetty van der Geest
Uitgever Dogtime