Rasdierenwijzer

Ik krijg zo vaak de vraag welke rassen gezond zijn en welke niet.

Ik vind het zo moeilijk daarop te antwoorden. Bij het chippen wordt immers alleen vastgelegd dat deze hond deze hond is, en van wie. En bij het afgeven van de stamboom wordt ook alleen maar gekeken of de papieren kloppen. 

Prijzen die gewonnen zijn bij hondenshows zeggen iets over het uiterlijk, niets over de gezondheid, niets over het gedrag. 

491649a1140e2f1af-300x355Of het ras, het nest, de pup gezond is in allerlei opzichten, fysiek en mentaal,  dat weet je dus niet. Alle puppies zien er schattig uit. Je moet zo goed mogelijk kijken naar de ouders,  je er in verdiepen, naar shows gaan en dan de ouders, broers, kleinkinderen van deze ouders bekijken. Uiterlijk, gedrag, diploma’s, hondensporten…hoe gedragen ze zich? hoe staat dat lijf? Ontspannen, vrij, attent?
Met eigenaren praten, vragen hoe oud de ouders, de broers, zusters, tantes, voorouders zijn geworden. Foto’s van heupen, ogen, en wat er aan erfelijke aandoeningen in het ras rondwaart, opvragen en bekijken. Of er geen incest is geweest, of er niet raar gerotzooid is…alhoewel het nu toch afgelopen zou moeten zijn met de vrachtwagens puppies uit buitenlanden. Kijk goed naar wat de reglementen van de rasvereniging zijn, hoeveel keer er met de vader, de moeder gefokt is. Of kies inderdaad voor een mix, alhoewel daar de vader vaak  niet bekend is en het ontbreken van een stamboom ook niet het bewijs is dat die hond per definitie wel sterk en gezond zou zijn.
(Over mix gesproken: dit is trouwens een birddog!)

 En dan is er ook altijd nog als beginnetje deze niet vrolijk makende rashondenwijzer. Maar ja, beter goed geinformeerd zijn maar.

http://www.rashondenwijzer.nl/overzicht-hondenrassen-en-aandoeningen
header_rhw-1