Puppyhandel, als koper herken je het bijna niet.

Het is weer actueel. De Dierenbescherming vraagt ons een petitie te tekenen om foute puppyhandel te stoppen. https://www.dierenbescherming.nl/stop-foute-puppyhandel. Doet mij denken aan de goede documentaire van een jaar geleden van Zembla over de illegale puppyhandel. Toen hadden we het er ook over. 

Maar er zit meer aan vast, namelijk dat je als gewone toekomstige eigenaar echt vaak geen idee hebt. Het ziet er allemaal zo schattig uit, wat maakt het uit als je maar genoeg van het beestje houdt?

De documentaire gaat weliswaar over de oostbloklanden, Hongarije bv, maar wij in het keurige Nederland werken hier dus volop aan mee. Hij duurt 35 minuten maar is echt meer dan de moeite waard om te zien. Zeker 50.000 pups per jaar worden illegaal verhandeld. In Nederland alleen al. Wat niet echt behandeld wordt is het leed dat de moederhond wordt aangedaan – twee nestjes per jaar in plaats van een per twee jaar, geen goede verzorging, lichamelijk noch geestelijk, en de pups die met 4 weken bij de moeder worden weggehaald. Die pups lopen zoveel achterstand op, dat is bijna niet meer in te halen. Dus niet alleen het feit dat ze niet goed ingeent zijn en dat ze met vrachtwagens in kratten na honderden kilometers ons land binnen worden gereden is verschrikkelijk, je krijgt ook nog eens getraumatiseerde en ongezonde pups.

 

Als je als goedwillend mens een leuk pupje voor je kinderen wil kopen en je ziet op Marktplaats bijvoorbeeld nestjes lieve, zindelijke ‘Boomers’ aangeboden worden die per direct op te halen zijn, dan is het zo gepiept. Zo schattig, en ze liepen in de huiskamer, papieren erbij, zeg daar maar eens nee tegen! Maar let op. Het is ook niet zo dat een vuilnisbakje per definitie gezonder is dan een rashond. Je weet bijvoorbeeld niet hoeveel nestjes die moeder gekregen heeft, of dat teefje dat je daar ziet de moeder überhaupt wel is, of een tante of de oma, ga zo maar door. Hoe meer ik van honden weet, hoe meer ik er achter ben gekomen dat de eerste weken, en maanden voor een pup verschrikkelijk belangrijk zijn om er mentaal gezonde, stabiele honden van te krijgen. De socialisatie is van het allergrootste belang, net als de lichamelijke gezondheid uiteraard. Niet voor niets wordt er daarom op onze Van Pup tot Puber dvd zoveel aandacht aan de aanschaf en de socialisatie geschonken. HIER DE ZEMBLA UITZENDING  van 16 september 2015. Even door de reclame heen ploegen.