Pasen, het begin van een nieuwe tijd?

Terwijl ik hier zit te typen, om toch nog een beetje bezig te blijven met werk, luister ik naar de Mattheus Passion. Het lijdensverhaal van Christus. Ook dit jaar zou ik op Goede Vrijdag naar het Concertgebouw gaan, anders is het jaar niet in orde.
Ik realiseer mij dat dit voor veel mensen een ontzettend zware tijd is. Ik hoor steeds meer trieste verhalen om mij heen van mensen die getroffen zijn door het Corona virus, en er zelfs aan zijn doodgegaan. Het lijkt me een verschrikkelijke ziekte. En het is in een hoop andere opzichten ook een angstaanjagende tijd.
Ik wens iedereen ontzettend veel sterkte en liefde toe.

Tegelijkertijd merk je ook hoe er een andere samenleving ontstaat, een die mij ongelooflijk ontroert. Niet alleen komt er een creativiteit los waar ik stijl van achterover sla – die constante stroom van waanzinnig inventieve grapjes, afbeeldingen, filmpjes die op allerlei manieren rondgaan. Ook de hartverwarmende initiatieven die ontstaan en meteen ten uitvoer gebracht worden, grijpen me meer aan dan ik zou denken. Mensen die briefjes in de deur doen of ze misschien wat boodschappen mee kunnen nemen; dat dagelijkse appje van mijn vriendinnen over en weer – hee, alles goed?; uitvoerend kunstenaars die bij verzorgingshuizen langsgaan en daar in de tuin gaan spelen of zingen… wat lief allemaal.
We zullen deze souplesse nog hard nodig hebben, de komende tijd, als we ons straks uit deze recessie op moeten zien te graven. Ik hoop van ganser harte dat we dan deze lijn van zelfontplooiing vast kunnen en mogen houden en niet tegengehouden zullen worden door onnodige bureaucratie.

Toch kleur ik deze pagina geel. De kleur van hoop. Pasen is niet alleen de stervensdag van Jezus, het is ook het begin van nieuw leven. De Paashaas die de eieren rondbrengt, kuikentjes, sterrenkers op matzes, lammetjes en alles.
Ik hoop dat we ons de dingen blijven realiseren waar we nu blij van worden. De zonneschijn, de rust, de vriendelijkheid, het meer tijd doorbrengen met je kinderen, daar een manier voor vinden, de aandacht -uit de verte, maar toch- voor elkaar.

En laten we ophouden met dierlijke producten te eten, en sowieso voedsel en producten de hele wereld over te slepen. Kleinschaligheid lijkt me een van de vele oplossingen voor een meer overzichtelijke wereld.

 

Ik woon hier nu twee-en-twintig jaar en heb nog nooit – behalve nu dan – vaders met kinderen een balletje zien trappen op straat, kinderen op de stoep zien hinkelen, zitten stoepkrijten, ouders met kinderen in de tuin zien schoffelen. Ik geniet er van, en denk… misschien kan het ook allemaal wel wat minder. Laten we er het beste van maken, het goede vasthouden en dingen anders, beter gaan doen. Dit tafereeltje troffen wij zojuist aan in het bos. Zo lief. 
En laten we vooral genieten van onze huisdieren! Onze honden kunnen ons leren op tijd te ontspannen, meer in het hier en nu te leven, te genieten van de kleine dingen.

Ondanks alles dus voor jullie allemaal

een fijne Paastijd.

Letty

 

Mijn duit in het zakje is een leuke korting plus gratis verzendkosten voor de boeken Verliefd op mevrouw De Wit en Suzie . Lekker lezen over je favoriete onderwerp: honden!
De meeste dvd’s/download video’s heb ik ook maar meteen in prijs verlaagd.
Speciaal aanbevolen voor nu : Geniet Meer met een hond en Tips & Tricks. 

Meteen maar even bestellen dan? There’s uiteindelijk no time like the present.:-)

De beeldige foto van de schapen is van Daphne van Zomeren, zij is schaapherder in Vierhouten.