Lumi 3-1-2004 – 26-8-2015

Lumi 3-1-2004 - 26-8-2015

Onze Lumi is ingeslapen. In onze eigen tuin op haar lievelingsplekje. Ze heeft geen pijn meer. Groot verdriet waar ik nog geen woorden voor heb. Mijn man Ton schreef dit, hieronder.  Zo was het.

  Letty: ‘Je weet wat ze zeggen van vlinders?’ Ja, ik weet het. Een vlinder symboliseert de ziel die het dode lichaam verlaat. Er zijn ook mensen die denken dat de vlinder de ziel zelf is. Dus het wezen van het wezen. Maar ja, ik ben een nuchtere Nederlander…. En de hele zomer heb ik nog geen vlinder gezien. Zwijgend kijken we naar de lege plek op het grasveld waar Lumi zojuist vredig en rustig is ingeslapen, na een perfect leven van 11,5 jaar. Op haar lievelingsplek, omgeven door de mensen die ze lief had en die van haar hielden. Haar lichaam is opgehaald voor een respectvolle crematie. Losse haren van haar vacht dansen nog in de zon. De warme wind blaast door de tuin. Het is raar weer. Op zulke momenten is het altijd raar weer. Er vallen lange stiltes. Dan…dwarrelt over de ligusterhaag een eenzaam koolwitje omlaag. Wit, vrolijk en dartel. Zoals Lumi was. De vlinder cirkelt om de plek waar Lumi zonet nog lag. Het witje volgt werkelijk de vormen van haar silhouet, 1 keer, 2 keer. Dan komt de vlinder naar het terras en maakt een rondje langs de rouwende achterblijvers om daarna stil en waardig weer te verdwijnen achter de liguster. ‘ Hebben jullie het ook gezien?’, vraag ik aan Letty en Julia. Ik wil het zeker weten, want als ik morgen dit verhaal aan iemand vertel, zal ik mijn eigen woorden niet geloven. Dag Lumi