LAAG!!!!!! LAAG!!!!!

Zelf zimgres-1al ik het ongetwijfeld ook wel gedaan hebben: ‘Laag’!!!’  roepen als je hond opspringt of dat gaat doen. Het is een wijd verbreid fenomeen. Er gaat geen dag voorbij of ik hoor het iemand wel roepen. Komisch, eigenlijk. Als je namelijk weet hoe honden leren dan is dit een enorm contraproductief commando.

Want hoe leren honden? Een hond leert, zoals wij weten, door het benoemen van de dingen die hij doet. Dus je zegt ‘zit’ wanneer hij zit. ‘Af’, wanneer hij ligt, en ‘volg’ wanneer hij netjes naast je loopt. Als hij die link een keer legt dan kun je om ‘zit’, ‘af’ en ‘volg’ gaan vragen en dan weet hij als het goed is wat hij moet doen. Les één hondenopvoeding. ‘Laag’ roepen als je hond op springt, of gaat opspringen, werkt precies hetzelfde. Hij springt op en jij roept ‘laag!’. ‘Oh, ‘zegt Ninette Haitsma op Van Pup tot Puber, ‘opspringen, dat noemen ze hier ‘laag’.’  Precies! De toon die je daarbij gebruikt, klinkt daarbij ook nogal lekker alarmerend en bemoedigend. Dus springen, jongens!
puppy-training
Het beste is natuurlijk het opspringen te voorkomen door je hond op tijd vast te houden en af te leiden. Door het ‘hier’ goed aan te leren -je weet nu hoe dat moet ;-)))- en dat op tijd (!) te vragen, lukt dat misschien. Zo niet dan loop je kalm naar je pup toe en neemt hem mee. En als jullie een goede band hebben en je gebruikt het woord niet al te vaak, kun je later rustig  ‘nee!’ zeggen. 

Sabrina Brando Modderbadje
’n Tijdje geleden was ik op een lezing van wetenschapper Sabrina Brando, zij houdt zich bezig met het welbevinden van dieren in gevangenschap. In feite zijn onze honden dat ook, natuurlijk. Zij zei o.a. dat de mate waarin dieren dingen voor zichzelf mogen bepalen,  enorm veel scheelt voor hen. Als voorbeeld herinner ik me een plaatje waarin een hond heerlijk ligt te rollen in de modder. Ja… als hij dat nou zo lekker vindt, waarom zou dat eigenlijk niet mogen? Omdat het troep geeft?

Het tot op zekere hoogte zelf dingen kunnen bepalen maakt voor een dier enorm veel verschil in hoe hij denkt, voelt en ook leert, zegt wetenschapper Sabrina Brando.

Gaandeweg leren
Onze hond is elf en een half. Goedbeschouwd is alleen de basis van onze communicatie gelegd door training op de hondenschool en bij cursussen als behendigheid en speuren en jachttraining. 80% van onze communicatie is niet specifiek aangeleerd, maar onbewust ontstaan. Zij bestaat uit dingen die wij al doende van elkaar geleerd hebben. Onze hond kent ons op haar duimpje en omgekeerd zijn wij haar vaak uiterst subtiele lichaamstaal steeds beter gaan lezen en serieus gaan nemen.  Gaandeweg leren dus. Ik dacht, laat ik eens opschrijven wat onze hond allemaal met ons bespreekt. Het komt je vast bekend voor.

 • Ga ik mee of laten jullie me thuis?
 • Weet je wat er net gebeurd is??? (woe woe woe!!!!)
 • Hou eens op bij die computer (snuit duwt hand omhoog)
 • Het wordt weer eens tijd voor: een spelletje, een ommetje, wat lekkers, eten, aandacht, een hapje van jouw koekje, een aai/streelpartijtje en dan graag hier: op mijn buik/onder mijn kin/over mijn gezicht/ over mijn rug en kont/en nee, hier liever niet.
 • Ik voel me niet prettig want: iemand die ik niet ken zit mij te aaien/er komt een hond op me af met te veel zelfvertrouwen – red mij/ ik weet niet wat hier de bedoeling is, zeg eens wat/het duurt me nu echt te lang kunnen we gaan/
 • Je vergeet de balletjes uit de auto mee te nemen!/kan dat balletje eindelijk eens gegooid worden?  (hinderlijk tetsend balletje voor je voeten)/ zo is het wel genoeg (houdt ze het balletje gewoon vast)/de balletjes zijn allebei van mij (dan kom je er ook echt niet bij)/ nou, vooruit, jij bent (dan mag je er een pakken).
 • Ik wil met grote stokken sjouwen! Vind je dit een goede stok? Mag ik hem pakken? Waar zal ik hem neerleggen? Hier zeg je? Nou ik dacht zelf dat dát een betere plek is.
 • Wachten en omkijken: Blijf je wel in de buurt? Volg je me? Komt de baas/het vrouwtje nog mee?
 • Dit is leuk! Nieuwe, interessante omgeving! Hier knap ik van op!
 • Ik wil wel naar buiten maar ik wil: een lang rondje/met de auto naar het bos/juist een kort rondje/alleen even naar de brievenbus/alleen plassen en dan de auto in en koffie drinken/ we moeten hier rechts, links, rechtdoor, (dan heeft ze een route in haar hoofd)/ ik wil graag alleen een beetje snuffelen.
 • Ik wil perse onder tafel liggen.
 • De poes doet iets wat niet mag/ ik ben jaloers want zij zit op schoot/ de poes valt me lastig dus red mij.(zachtjes piep piep)
 • Gaan we voetballen? Ben ik de keeper. Ik verzet geen poot maar als je goed mikt zal ik hem vangen.
 • Jullie lopen verkeerd. (Dan blijft ze gewoon stil staan)
 •  Als ik dit geef, of dit, of dit?  Krijg ik dan wat? Oh moet ik eerst even blaffen? Uit deze kast moet het komen, ik loop wel even voor.
 • Kijk naar mij! Ik probeer je wat te zeggen!
 • Laat me met rust, je bent helemaal niet grappig.
 • Gaat het wel goed met je?        

Anarchie? Helemaal niet.  Want zij doet hetzelfde voor ons. Zij let immers de hele dag op wat wij doen. Wij nemen de communicatie met onze hond heel serieus. En als het enigszins mogelijk is gaan wij in op haar uitnodigingen en wensen. Daar kan ze op rekenen. Als pup hebben wij haar de dingen heel goed aangeleerd, die zitten gebeiteld. Hier is hier en blijven is blijven. En door het  samen leven zijn we al doende meer en meer naar elkaar toe gegroeid. Ze kent ons goed genoeg om te weten wanneer iets serieus bedoeld is of wanneer het een beetje kan lijen.

 

Lumi close

Als je er op gaat letten dan zie je hoe vaak je hond jouw ogen zoekt.  Even een blik van verstandhouding over en weer is genoeg voor een mooi momentje. Er wordt genoeg tegen ons gekletst, maar je moet het willen en kunnen zien. 

 

Geniet van elkaar! Hopelijk hebben we allemaal een heerlijke relaxte nazomer! Dit is trouwens Beau, die ken je wel van Van Pup tot Puber. Zoals je ziet heeft zij haar draai inmiddels gevonden ;-)) beau