Kleine hondjes tellen niet

Ieder jaar moet ik van mijn accountant balansen. Net echt!  Voorraad tellen. Het is altijd een beetje het uur van de waarheid want dan zie ik met eigen ogen hoeveel ik van welke dvd precies verkocht heb. Sommige dvd’s weet ik natuurlijk wel, die steken er altijd bovenuit.Dogtime adv staand a5

Van Pup tot Puber (bestellingen die later op de avond bij mij binnenkomen heten veelal van Pub tot Puber…. hoe zou dat toch komen!!;-)) is de aller populairste, daar begint iedereen mee. Kind en Hond is ook zo’n klassieker.  Geniet Meer met een Hond, de ‘problemen’-dvd’s Desperate Dogs en Gedraag Je! gaan hand in hand en doen het hartstikke goed.

Maar bij dchie rassen is er wat interessants aan de hand.
Er zijn namelijk trends te bespeuren. Zo is er momenteel een Rottweiler hausse en ook een enorme Duitse Herder opleving. De Zwitserse Witte Herder is door de ZWHVN, de rasvereniging aan de leden cadeau gegeven en bij mij in twee maanden al door de eerste druk heen. Dat is ook echt een hond om je in te verdiepen, niet zomaar inpakken en wegwezen.

Maar tot mijn treurigheid moet ik ook dit jaar weer vaststellen dat de kleintjes het niet goed doen. Van gespecialiseerde honden webshops hoor ik dat zij erg veel snuisterijen en glitter verkopen voor  hummeltjes, maar kennelijk verdiep je je niet in hun opvoeding en hondenwelzijn. Ik krijg er ook nooit vragen over, en ook bij de nieuwe eigenaren die zich melden bij Van Pup tot Puber zit zelden of nooit een Jack Russell of Chihuahua. russellMaar kom ik hier in het asiel dan is de helft Jack Russell. Allemaal van mensen die schrikken van hoe druk en bewerkelijk ze zijn (goh!) en dan na een maand of negen opeens allergisch worden.

Hier is een schone taak voor de fokkers weggelegd. Mensen, fokkers, rasverenigingen: jullie weten toch als geen ander dat het hier om echte hondjes gaat! Ja, ze zijn gemakkelijk op te tillen en in een tas te stoppen, maar kijk zelf nog eens naar de dvd’s die ik gemaakt heb (ook op jullie verzoek!) en geef toch mee aan jullie kopers, dat ook deze hondjes meer nodig hebben en leuk vinden. Dat ze willen werken en cursussen, workshops leuk vinden en dat dat niet na  tien lessen puppycursus ophoudt! Zonde van het diertje..

teckelIk ben onlangs benaderd door leden van de rasvereniging van de Teckels. Heel enthousiaste mensen die speuren, jagen, van alles doen met die hondjes en dat door willen geven aan nieuwe en bestaande eigenaren.  Het lijken weer super enthousiaste, betrokken mensen te zijn die het allerbeste met hun ras voorhebben, ook op de wat langere termijn kijken en zich verantwoordelijk voelen voor wat er in die 15, 16 jaar dat ze kunnen leven, met hen gebeurt. Ik hoop dat we samen een Teckel dvd gaan maken.