Kind en Hond

Een hond kan heel waardevol zijn in het leven van een kind. Maar wist je dat 80% van de bijtgevallen gebeuren met de eigen hond (of bekende hond, zoals die van de buren of van opa en oma?) Honden en kinderen spreken een totaal andere taal en het is onze taak als opvoeders om een brug te slaan tussen die twee. In de WEBWINKEL kun je de dvd aanschaffen.

Dr. Nienke Endenburg
Alle onderzoeken wijzen uit dat een kind dan leert om rekening te houden met de gevoelens en behoeften van het dier, en daardoor met een ander mens. Dr. Nienke Endenburg werkt aan de Universiteit Utrecht en is specialist op dit gebied.

 

 

Dat ‘ons kind alles met onze hond  kan doen” wordt vaak gezegd maar is absolute onzin, zegt Nienke Endenburg. Alle honden gaan bijten, als ze pijn hebben bijvoorbeeld, of in het nauw gedreven worden.

 

 

Hoe speel je veilig?

Voor honden is spelen anders dan voor mensen. Zij stellen tijdens het spel vast hoe de verhoudingen liggen.  Bij samen trekken aan dingen zitten de handjes dicht bij de bek… Je moedigt een hond aan vast te houden, flink stevig te bijten…. Achter de hond aan rennen, gillen, hem uitdagen, lummelen met een bal… Dat maakt de hond druk en dat wil  je ook niet. Tja….. Maar wat dan wel?

 

 

Als er een baby komt

Mauro, de grote labrador is al jaren alleen met Dennis en Danielle. Er is een baby op komst en de bijna-ouders realiseren zich dat dit een groot verschil voor Mauro gaat worden. Zij bereiden zich goed voor. Ze betrekken Mauro bij de voorbereidingen. Veranderingen in huis, de box, het speelgoed, worden bewust geintroduceerd. de hond mag niet het idee krijgen dat hij er niet meer bijhoort.

 

Niet alle honden houden van kinderen

Dizzy, de Border Collie van Sabine en Leendert heeft het niet op kinderen. Zij vindt ze druk en ze bezorgen haar stress. Om ervoor te zorgen dat hier geen ongelukken gebeuren zijn er voor hond én kinderen een paar gemakkelijk te onthouden regels ingesteld.    

 

KimbaKind en Hond 

Met zoons Roemer van drie en Zeger van een paar maanden, en een Duitse Herder pup van dezelfde leeftijd hebben deze ouders genoeg te doen. Kleine Roemer trekt aan de haren van Kimba en Kimba bijt het speelgoed van de kids kapot. Ninette legt uit waarom je honden en kinderen tegen elkaar moet beschermen en waarom bepaalde regels echt noodzakelijk zijn.  

 

Nikki is een voorbeeldige hond

Barbara en Paul hadden vroeger een hond die de kinderen ‘verdedigde’. Dat klinkt sympathiek, maar het grommen was niet leuk bedoeld. Zij zijn dus vanaf het allereerste begin consequent geweest met de opvoeding van hun drie kinderen en hun Labrador pup. En met succes. Nikki is een voorbeeldige hond, heel rustig thuis en altijd in om te spelen. De kinderen weten heel goed hoe je je ten opzichte van de hond moet gedragen.

Hondenbescherming adviseert: Beslis niet te snel!
Dat honden in ons land wel degelijk beschermd moeten worden ervaart de Hondenbescherming iedere dag. Hun voornaamste advies: koop geen pup in een opwelling. Het nest waaruit een pup komt is namelijk echt ongelooflijk belangrijk. Check het goed.

Ben je een beetje bang voor honden?
Hoe speel je, hoe aai je, en wat doe je als er een hond op je af komt rennen???
Praktisch iedereen aait een hond over de kop. Dat vindt-ie écht niet lekker! Hij wil namelijk graag weten waar die vreemde hand naar toe gaat, en dus kijkt ie hem achterna, omhoog, met zijn bek bij uw hand.Als je bang bent, wat moet je dan doen als er een hond op je af komt?

 

  


Kind en Hond

Honden filmen
is moeilijk, en kinderen zijn ook moeilijk te regisseren. Honden moesten eerst zeker een uur aan de camera wennen: grommen, weglopen. Na dat uur zagen zij ‘het boze oog’ niet meer, maar hadden de kinderen het inmiddels gehad! we hebben dus wel wat geduld kunnen oefenen….