Jip en Janneke over hondenhersenen

Arjen van Alphen van De Roedelmethode heeft het als gedragswetenschapper vaak over hoe de hersenen van honden werken. Ik heb de grootste moeite om dat te snappen en te onthouden (!). Daarom vroeg ik hem om het eens in Jip en Janneketaal op te schrijven. Misschien vind jij het ook leuk om te lezen. Het verklaart een hoop. Hier komt het:

"Hersenspelletjes"Heb je wel eens Memory gespeeld met een 4, 5, of 6 jarige? En hoe je als volwassene elke keer weer verbaasd verloor? Je staat versteld wat een concentratie, herinnering en herkenningsvermogen zo’n kleine heeft. Terwijl jij als volwassene boodschappenlijstjes, reminders, agenda’s en nog veel meer nodig hebt om niets te vergeten. Zijn die kinderen nu knapper dan wij, of zijn wij dommer? Zowel het een als het ander is niet waar, gelukkig!!

Waar het omgaat is wat hersenen wel of niet direct kunnen memoriseren. Bij kinderen ligt dat hoger dan bij volwassenen. Volwassenen moeten vaak “graven in hun herinnering”. Omdat wij volwassenen meer weten, moeten we dieper graven, en duurt het langer om tot een oplossing te komen. Onze “volwassen slimheid” maakt ons trager.

HersenenHersenen bestaan uit grofweg 3 delen, een linker- en rechterdeel en een frontaal deel. Dit frontale deel maakt ons mensen zo uniek. Hoe groter deze frontale kwab, hoe mee emoties, hoe meer empathie. Dit frontale hersenendeel groeit, en in onze rechter en linker hersenen zitten alle in and outs van onze ervaringen. Omdat bij honden deze frontale hersenen kleiner blijven (net zoals bij kinderen), is het geheugen steeds snel aanspreekbaar, terwijl het bij ons steeds meer “graaf en zoek werk ” wordt. We hebben geheugensteuntjes nodig anders vergeten we dingen.

Ze kunnen dus steeds sneller nieuwe leerervaringen koppelen aan al bestaande, en dat maakt ze tot op hoge leeftijd sneller lerend dan wij mensen.

Een hond kan in een nieuwe situatie zonder al die ballast die wij volwassenen hebben,snel en soepel terugdenken in de tijd, een oplossing vinden, en reageren. Honden zijn ook daardoor een stuk eerlijker en onbaatzuchtiger, (‘doorzichtiger!’),  aanhankelijker, in liefde en affectie. Precies!….. net als kinderen.

Geef je dus als mensenbaas aan je hond het juiste antwoord, dan wordt er ook niet meer gezeurd. “Eerlijk is eerlijk”, denkt je hond dan.