Hondenetiquette

Bij het woord ‘etiquette’ voel ik me altijd wat ongemakkelijk. Het klinkt als iets van vroeger, waar je niks meer mee te maken wilt hebben. Maar dat is natuurlijk flauwekul. Het zijn regels die duidelijkheid geven en het leven overzichtelijker en prettiger kunnen maken. En waar iedereen zich gemakkelijk aan kan houden.

Renate Steinfort en Jennifer de Jongh werken met honden en met mensen. Zij hebben een indrukwekkende staat van dienst en veel ervaring in hondenopvoeding en -training, met het opleiden van honden als blindengeleidehond, hulphond voor autisme etcetera.
Zij zijn daarom met honden zowel als met mensen, kinderen, begaan en betrokken.

Kortgeleden lanceerden zij een fantastisch, beknopt, helder en belangrijk werk: de Hondenetiquette. Ik ‘zit’ nu ook al jaren in de honden, maar ik las hier ook weer een paar eye-openers van jewelste. Het zijn op een of andere manier toch ook weer dingen die ik niet op de hondenschool geleerd heb, of niet heb kunnen horen, dat zou zomaar ook kunnen!

Lezen dus! en als het even kan, delen.

Renate en Jennifer stellen

#dat er in ons drukbevolkte land twee miljoen honden zijn.

#dat er ergernissen zijn, over en weer, die door kennis en begrip opgelost kunnen worden.

#dat het belangrijk is dat we de hondentaal beter leren begrijpen om problemen tussen honden en honden en tussen mensen en honden te voorkomen

#dat het handig en veilig is als we ons allemaal aan een paar richtlijnen zouden houden, zodat we ontspannen van onze honden kunnen genieten, dat er niemand bang voor een hond hoeft te zijn en we optimaal van onze honden kunnen genieten.

Wat mij betreft zouden deze pagina’s eigenlijk standaard bij iedere hond meegegeven moeten worden.

Uitprinten en uitdelen dus, iedereen die dit leest!