Honden- en mensentaal – leuk en leerzaam

Niets is zo boeiend als het observeren van mensen en honden. Wat een getraind oog ziet aan lichaamstaal is voor ons denk ik ook heel leuk en leerzaam! Daarom heb ik een verslagje gemaakt van een geweldig leuke interenet-sessie met top gedragsdeskundigen.

kyle dyerWellicht heb je het nieuws gevolgd over de Dogo Argentino Max die op de Amerikaanse tv een presentatrice in haar gezicht beet.  De hond werd binnengehaald als een held, want hij had een coyote achtervolgd, was in het water terechtgekomen en werd door een brandweerman gered. Volgens een krantenbericht viel de hond tijdens het gesprek met alle betrokkenen de presentatrice ‘onverhoeds’ aan.

Natuurlijk is het een verschrikkelijk incident, en is het zeker niet de bedoeling dat een hond zo uitvalt. Maar is deze hond nu vals of had men wat meer rekening moeten houden met zijn persoonlijke zone?
Alle hondenprofessionals met wie ik contact heb zijn het er over eens dat de hond wel degelijk in hondentaal aangaf dat het hem allemaal te veel was.

Kijk maar eens mee naar het filmpje:  de opgewonden presentatrice  ‘just looooooves dogs’ en ze laat dat zien door de hond als het ware te overvallen met haar liefkozingen, net als de eigenaar overigens. Max hijgt, trekt met zijn bek, probeert zijn kop weg te draaien, ‘tongelt’, allemaal stress signalen. Tot overmaat van ramp buigt de presentatrice ook nog over hem heen en kijkt hem in zijn ogen. Allemaal bedreigend voor een hond. De hond slaat wel wat over: hij had eerst nog kunnen grommen, om aan te geven dat hij zou gaan bijten als hij niet met rust gelaten zou worden.

 

Maar minstens net zo boeiend is filmpje 2, (hieronder) waarin Cesar Millan te gast is bij een TV show,  om over zijn serie te praten (jaloerse honden (!!!) en naar aanleiding van bovenstaande gebeurtenis, om e.e.a. uit te leggen aan twee jonge bloedmooie en nóg opgewondener presentatrices dan die van hierboven, en een oudere, grijzende co-host. Cesar is er met zijn reu Junior.

Ons advies is: eerst kijken, vooral naar Junior, zonder geluid en een tweede keer met geluid. Lees dan hieronder wat de altijd alerte hondengedragsdeskundigen zoal opviel, zonder te oordelen, overigens, maar om te observeren, ter leering ende vermaeck.

 

 

 

The “Dog Whisperer” Cesar Millan on Good Day L.A.: MyFoxLA.com

De presentatoren hebben niks geleerd van het betreffende incident: als Junior binnenkomt willen zij hem meteen aanraken. ‘Deze gaat toch niet bijten?? ‘ Junior ontwijkt hen, kijkt weg. En: ‘Junior zit toch nooit aan de lijn!?’, en hup, Cesar maakt de lijn los. Vul zelf maar in waarom.

Cesar probeert nog maar eens zijn boodschap No Talk, No Touch, No Eyecontact over te brengen, maar het lied geschiedt onder zijn ogen. Het is enorm chaotisch.
Beide dames vechten om aandacht van Cesar en gooien hun enorme décolletées en -hakken in de strijd. Cesar zegt – bingo –  inderdaad iets aardigs over de hakken van de één, waardoor de andere mevrouw nóg meer haar best gaat doen.
De hormonen en feromonen vliegen door de studio, en volgens mijn deskundigen ruikt Junior die ook, hij leeft wat op. (Cesar zegt ook: bij honden gaat het om reuk). Men vindt de houding van Junior verder nogal gedrukt, dociel. Dit kan overigens ook betekenen dat hij zich erg op de geuren concentreert. Cesar krijgt nauwelijks gelegenheid wat dan ook uit te leggen, de dames buitelen over elkaar met hun eigen dingen en het teefje van de blonde wordt over-enthousiast binnengehaald terwijl iedereen achter de desk staat te dringen om een plekje. Iemand ziet dat Junior zijn oren dichtklappen zodra het andere hondje binnenkomt. Om beter te ruiken?

Junior laat zien dat hij een reu is en het ‘spelen’ ziet er ongemakkelijk uit. Wij denken dat Cesar dit ook vindt.
Er is geen regie en Cesar heeft het ook niet in de hand. Hij is onzeker, weet niet wat hij er mee aan moet. Als het teefje uithaalt naar Junior kijkt deze meteen naar Cesar voor diens reactie. Het teefje wordt door de blonde dame geaaid (daar zegt Cesar terecht wat over) en Junior wordt weggestuurd (tschsss). Die kruipt meteen weer in zijn schulp.

Er wordt gedacht dat op 5.46’ Milky achter de bank plast, maar dat weten we niet zeker natuurlijk. Maar ze loopt daar wel wat te doen en gezien de snuffelreactie van Junior richting bank…..

Apart vinden we dat als Milky aan het eind opgetild wordt, Cesar dat met Junior doet. “Ik ben ook leuk” of zo?

Erg interessant : de houding/lichaamstaal van de andere man (presentator), die in een doorlopende conflicthouding met zichzelf is, ten opzichte van Cesar Milan. Hij heeft zijn handen in zakken, die samen getrokken worden, voorover buigen en verstrakken en noem maar op, als je er zo naar kijkt observeer je iemand die echt zijn best doet de aandacht naar zijn gast uit te laten gaan en zich op de achtergrond wil houden, maar zelf wat tekort komt…

Op 3.33’ doet hij iets heel mannelijks met zijn vrouwelijke collega, ik denk om zijn ego wat op te poetsen…..

En je ziet dat het opgetilde hondje op iets van 7.31’ haar adem even inhoudt, grote ogen opzet en dan houdt het fragment heel plotseling op. Je ziet de hand van Cesar toch ook weer naar het opgefokte teefje toe gaan en we denken….dat op dat moment misschien…….

Veel plezier met observeren!

Letty van der Geest

 

Met veel dank aan Judith Lissenberg, Arjen en Francien van Alphen, Hanneke Reitsma, Karin Lokker, Charlotte Post, Simone van de Hoef, Ko en Astrid van Dis,  Monique Bouten, Pim Schuurmans, Heidi Balk, Lenny Temmink,  Marleen van Baal, en Doggo.nl die deze sessie mogelijk heeft gemaakt.