Hoe honden leren

images-2Sinds kort hebben wij een super leuk espresso apparaat.  Eindelijk weer eens lekkere koffie thuis, met een tuutje voor schuimmelk, net echt. We hadden hem net in huis en opeens deed onze hond raar. Ze werd heel hyper, liep rond met staart weg geklapt, ging naar boven onder mijn bureau liggen, of rende de tuin in, ze gedroeg zich alsof het ging onweren of zo. Lumi-tuin

Het duurde even voordat we door hadden dat dat gedrag met het koffieapparaat te maken had. Ze deed het niet alleen als we koffie maakten, maar ook gewoon als hij alleen maar aan stond. Kennelijk produceert het ding een toontje dat wij niet kunnen horen en dat voor haar ondraaglijk is.

We hadden het er steeds over, van jee zeg, hebben we zo’n apparaat gekocht om lekkere koffie te zetten en dan voel je je eigenlijk gewoon bezwaard om hem te gebruiken!

Ze hield ons in de gaten, die Lumi. Als mijn man of ik richting aanrecht liepen, zag je haar al kijken, klaar om in de benen te gaan.  Het duurde niet lang of ze ging er vandoor als wij de voorraadbus pakten, eventjes later deed ze dit al als wij tegen elkaar of ons bezoek zeiden dat we koffie gingen zetten!

Dus bij de woorden ‘koffie zetten’ gaat ze zo achterin mogelijk in de tuin zitten, of de gang op, e.e.a. echter niet te verwarren met ‘we gaan koffie drinken’, want dat betekent: naar het bos, wandelen en daarna ergens gaan zitten, en dan staat ze uiteraard als eerste bij de deur.

We zeggen het haar nu maar gewoon. “Ik  ga even koffie zetten hoor Lumi”, en hup, weg is ze. Als we zeggen dat het klaar is, komt ze weer.

Tja, zo leren ze dus.  Oorzaak en gevolg. Als dit gebeurt, dan gebeurt dat en dan dat. Knap hoor.