SUZIE HELAAS UITVERKOCHT

SUZIE, de momenten van hoop en wanhoop rond de opvoeding van onze hond

We zouden de opvoeding heel anders gaan doen. En dan bedoel ik ‘beter’, natuurlijk. Want in de loop der jaren hebben we wel wat geleerd over hondenopvoeding bij het maken van de Dogtime dvd’s, de video’s over assistentie- en therapiehonden, en natuurlijk door onze vorige hond Lumi. Maar iedere hond, ieder dier, is een individu en dat is nu wel weer overtuigend bewezen.
De eerste twee en een half jaar ging niet zonder slag of stoot, zal ik maar zeggen. 
We zijn niet van gisteren, dus we wisten heus wel dat het hebben van een pup weer veel van ons zou vragen. Maar goed, we waren nu met ons tweeën, omdat we nu allebei vanuit huis werken, en wij vinden een leven zonder hond geen leuk leven, dus we gingen ervoor.Dogtime dvd's Letty We waren nog niet lang niet geheeld van het verdriet van het verlies van onze Lumi, maar lieve hondenvrienden verzekerden ons dat een pup de weg naar ons hart zou weten te vinden.  Nestje en pupje werden heel zorgvuldig uitgekozen. En daar begonnen wij, vol goede moed en met al deze kennis op zak, aan dit nieuwe avontuur.  Wij gingen deze pup niet in haar ontwikkeling beknotten maar haar juist zoveel mogelijk de gelegenheid geven haar talenten te ontwikkelen en zo te mogen worden wie zij is. We zouden inzetten op het krijgen van een goede band en wederzijds vertrouwen. Dat is toch het allerbelangrijkste. Ons doel was om haar een leuk, interessant leven te geven.
Ik wilde graag een vrolijke, vrije hond, een flierefluitster, en graag een beetje zelfstandig. Ton wilde graag een stoere hond om mee te werken.En, heel belangrijk,  ze moest vooral gemakkelijk zijn (!!!).
Nou…. wat zal ik zeggen… dat hebben we (bijna) allemaal gekregen.;-)  Boek bestellen? Ga naar de webwinkel.

We kregen een hond die volop van het leven geniet, die aardig is naar hond en mens, een bron van vermaak zowel als ergernis; een moeders- maar misschien ietsjes meer vaderskindje; die heel goed weet wat zij wil, een fantastische communicator is die precies weet hoe ze dingen voor elkaar krijgt. Na een lange, drukke jeugd kunnen we nu met haar lezen en schrijven. We zijn ontzettend van haar gaan houden. Ze is een grote schat. Suzie, ‘onze jongste’, is een volwaardig lid van de familie.
En kun je daar een boek mee vullen? Zeker! We hebben het tot 256 pagina’s weten te ‘beperken’. Het werd honderd keer nagelezen, er werd ontzettend geschrapt en omgegooid. Hulp en advies van familie, vrienden en professionals werd dankbaar aanvaard, want na ruim twee jaar schrijven is het heel erg fijn als er met afstand, fris naar gekeken wordt. En nu zijn we blij. En ben ik trots. Op Ton, en op Suzie. 

4 December waren Suzie en Ton te gast bij Koffietijd: Dat was een ontzettend leuke uitzending, terugkijken kan hier: http://herhaling.nl/koffietijd/1204985

Via deze webshop (gesigneerd – indien gewenst) maar ook bij Bol.com en de boekhandel te verkrijgen,  deze eerste Dogtime boekuitgave, opvolger van Verliefd op Mevrouw de Wit, die net weer een paar stapjes verder gaat en waar je hopelijk van gaat genieten. 
We wensen je heel veel plezier met lezen, 
lieve groet,
Letty                 

REACTIES:
Carla Dikken-Glas Dit is het leukste en ook ontroerendste boek gelardeerd met veel humor dat ik in jaren gelezen heb. Waarschijnlijk omdat ik met mijn hond in eenzelfde situatie heb gezeten of nog zit en zoveel herken. Zoals wandelaars in witte kleding in een hondenlosloop gebied, de gesneuvelde afstandbediening, geruineerde schoenen enz. Terugkomen op eerdere opvoedingsstrategie na een paar maanden ervaring, noem het maar op. Ik heb ook zo’n leukerd in huis en het is zo moeilijk boos op hem te worden en tijdens het lezen van dit boek heb ik ook nog eens veel geleerd over hondengedrag. Bedankt Ton en Letty en ik hoop dat jullie een vervolg schrijven want Suzie zou mijn buurhond kunnen zijn.

Rosemarijn Gelauff

Een aanrader!!!! Ook voor alle hondentrainers!
Het boek Suzie van Ton Verlind lag al een tijdje naar mij te lonken maar ik wilde het dit keer rustig lezen, er van genieten.

En genoten heb ik! En ik geniet nog!
Ik heb tijdens mijn trainingen heel wat woorden nodig om hondeneigenaren en collega trainers, duidelijk te maken waarom ik train zoals ik train en prestatiedrang je nergens brengt. 
Het is de alom bekende discussie, die wil ik hier ook beslist niet starten. Ik kan alleen maar zeggen, lees dit boek!
Een heerlijkheid om te lezen hoe een hond de ruimte krijgt om te ontwikkelen te zijn zoals zij is, lief te hebben en geliefd te zijn.
Heel herkenbaar de wanhopige momenten, kostelijk de hilarische momenten maar vooral zo mooi de liefdevolle momenten. Ontroerend te lezen hoe Suzie het leven van mensen verrijkt. 
Cursisten horen mij vaak zeggen: ‘als je geen maatje bent met je hond, kun je elke samenwerking wel vergeten’.
Maar hoe word je maatje? Wil je dat weten. Lees dan dit boek.
Ton en Letty, ik heb bewondering voor de wijze waarop jullie zo eerlijk, respectvol, liefdevol, ach woorden schieten tekort, Suzie haar eigen talenten en haar eigen zijn, hebben laten ontdekken en ruimte hebben gegeven deze te ontwikkelen.
Wat zou het mooi zijn als elke hond deze ruimte kreeg en hondeneigenaren wat minder resultaatgericht zouden zijn. Ik ben er van overtuigd dat je echt meer bereikt!
Ton en Letty, dank voor dit boek, dank dat ik langs de zijlijn af te toe van Suzie en de wijze waarop jullie met haar een relatie vormen kan mee genieten.
Ik heb weer een kapstok om door te gaan met de begeleiding van hondeneigenaren.

Inge Arons van Recensies.me:
Suzie

O mijn God wat heb ik genoten van dit boek. Soms vroeg mijn zoon wat er te lachen viel. En dat wil heel wat zeggen want ik ben echt moeilijk wat dat betreft. De auteur weet heel goed hoe hij de spot moet drijven met zichzelf en zijn omgeving met betrekking tot (het gedrag van) zijn hond. Als je een boek zoekt met humor over hondenopvoeding, dan hoef je niet meer verder te zoeken.

Hiermee houdt de schrijver naast zijn vertwijfelingen over de opvoeding van zijn hond de hele boel lekker luchtig, en spart samen met een hondengedragsdeskundige over welke weg hij in zal slaan met zijn lieve Suzie. Ik weet gelijk weer waarom ik absoluut geen pup in mijn huis wil. De heerlijke ondeugende humor van een stuiterende pup die je uittest als eigenaar. Daar kan ik echt van genieten, bij een ander. 

Het bijzondere aan dit boek is dat de hond Suzie eigenlijk geen standaard opvoeding heeft gehad, maar open minded opvoeding waarbij de hond zelf invloed kan uitoefenen op zijn omgeving volgens de Roedelmethode. Zo’n soort benadering vraagt een hele andere benadering in het opvoeden van je hond. In dit boek lees je hoe de eigenaren van Suzie dat hebben gedaan.

Zo kan het dus ook!

Barbara Vuister
12 november om 12:17

Herkenbaar, leuk geschreven, vaak hilarisch, veel fijne tips, ook de inzichten van Arjan, leest heerlijk weg. Ben op de helft van het boek en verheug me erop de rest ervan op deze druilerige vrije maandag uit te lezen. Ik ga dit boek zeker aanraden bij puppy-begeleiders…..ze staan niet alleen in hun soms hopeloosheid 😉#top.

Inmiddels het boek uitgelezen, ben ontroerd geraakt door de enorme liefde voor de hond die uitgedragen wordt in dit boek. En door de ruimte die werd gegeven zodat de hond zich heeft kunnen ontwikkelen tot een cognitief en autonoom wezen met haar eigen vragen. Kan het elke honden-begeleider aanraden!

Toeval bestaat niet: ik ben de straat nog niet uit op weg naar de boeklanceringsborrel van Ton Verlind en Letty van der Geest, of ik spot een Zwitserse Witte Herder in de auto voor me. Bij deze hond zit de modder op de auto, bij Suzie zelf vooral op de hond, blijkt op de achterkant van het boek dat Ton schreef over de eerste levensjaren van zijn viervoeter.

Ton is een mediaman. Die hoef je niet te vertellen hoe je iets goed brengt. Op bladzijde 7 moet ik al huilen, maar op pagina 9 alweer lachen:

‘Dag lieverd’, hoor ik vanuit de badkamer.
‘Heb je lekker geslapen?’.
‘Wat zie je er weer goed uit!’.
Deze golven van liefde, die via de overloop het huis overspoelen zijn hartverwarmend. 
Ze zijn helaas niet voor mij bestemd.
De opmerkingen betreffen onze Zwitserse Witte Herder Suzie.

Suzie, haar scheve oor is nu haar handelsmerk, bezorgde Ton en Letty momenten van zowel geluk als wanhoop. Ze bleek een slimme jonge hond met de energie van een kerncentrale. Een gewiekst onderhandelaarster, heel bedreven in het uitlokken van reacties. Met hulp van Arjen Francien van Alphen wisten Ton en Letty die ‘aanvallen’ van ‘rottigheid’ te pareren: ‘Een pup is er niet per definitie op uit om aan je gezag te knabbelen. Het uitlokken van een reactie heeft in de opvoeding een functie. Hij wil gewoon weten wat hij aan je heeft, is het echt zo? Bedoel je vandaag hetzelfde als gisteren of is elke dag anders? Als elke dag anders is, kan ik je dus niet vertrouwen, want ik weet niet waar ik aan toe ben.’

Een dolle pup die in je kuiten hapt als het maximum in relatievorming: je bent blijkbaar de moeite waard om in te bijten. Dat is niet alleen even omdenken, maar ook iets waar we zo vaak aan voorbijgaan: de eigenheid van iedere hond. ‘Ik was gefascineerd hoe ze naar een scheve stoeptegel kon kijken’, zoals Ton die eigenheid van Suzie tijdens de boeklancering zo mooi formuleert.

Rekening houden moet je ook met de eigenheid van iedere baas. Meermaals denk ik bij het lezen: nou Ton, zo ver had ik het écht niet laten komen, hoor. Maar Ton is nu eenmaal Ton en hij weet het op zijn manier, met geduld en inlevingsvermogen als de twee sleutelwoorden, allemaal op te lossen: ‘Wat is haar talent? Wat bedenkt ze voor dingen? Van daaruit zijn we gaan werken.’

‘Het eerste jaar kon ik haar nog niet lief vinden’, luidt een citaat van Letty in dit boek. ‘Wel slim, ondernemend en humorvol, misschien ook wel aanhankelijk, maar lief: Nee.’ Gek? Nee, heel veel mensen hebben daar ‘last’ van, en ook daar gaan we nogal eens aan voorbij. Elkaar lief vinden, daar is tijd voor nodig. En aan het fanatisme van Letty te zien, ze waakt als een kloek over de geboorte van deze uitgave vol vlot leesbare stukjes, is het met die liefde helemaal goed gekomen.

De boeklancering vond vorige week plaats op een heerlijke herfstdag. Binnenkort wachten de winteravonden. Kruip dan lekker met ‘Suzie’ bij de kachel! Hardcover, 256 pagina’s, prijs 19,99 euro, 

Oordeel van Lappi & Pete: Suzie krijgt een plaatsje in onze boekenkast.