Hardnekkig misverstand over socialiseren

socialiserenHet is puppytijd! Ik merk het altijd meteen aan de bestellingen. “Nog drie weken en dan komt ie!”, schrijven klanten dan. Of “We gaan ons nu echt oriënteren op wat we precies willen en wat dat inhoudt”. Je voelt de opwinding dwars door de computer heen. Het wordt straks lente (toch?). En niets is zo leuk als een puppy natuurlijk!  

 

 

Hardnekkig misverstand over socialisatie
Een pup moet socialiseren.  Dat is bekend. Dus je gaat dingen doen met je hond. En daar is een nogal hardnekkig misverstand over, waar je je even in moet verdiepen. Anders kun je er later behoorlijk wat last van krijgen. Socialiseren is namelijk níet je pup op alles en iedereen af laten gaan, ook al ziet het er nog zo schattig uit, zo’n onverschrokken hummeltje dat de wereld ontdekt……. 

Jong geleerd…..
Lumi
Ik was zelf ongeveer de ergste. Want ook al zei mijn juffie nog zó :’Je hond heeft daar allemaal niets te zoeken’, ik liep tòch kilometers om op de hei om onze Lumi met wildvreemde honden te laten spelen. Ik vond dat zo geweldig om te zien, zo heerlijk voor haar! Maar dat ik haar daar lang niet altijd een plezier mee gedaan heb merkte ik later pas. En het heeft me jaren gekost om haar weer in het gareel te krijgen. Ze heeft destijds geleerd preventief te blaffen en uit te vallen en ze is andersom ook nogal wat lastig gevallen door andere honden.
Hondentrainer en schrijfster Judith Lissenberg schreef een keer in een prachtige column:
“Je pup op van alles en nog wat af laten lopen is hetzelfde als een peuter op een driewieler de snelweg op sturen.” 

Waarom begin ik hier nu over? socialiseren
Aanleiding is de ontmoeting met een jong stel, van de week in ons ochtendcafé. (Wij beginnen namelijk de dag, als het even kan, met wandelen en koffie+krantje toe. ZZP-er zijn heeft ook zo zijn voordelen;-)Zij kwamen binnen met een leuk gevlekt hondje.  Aan een uitschuiflijn; dus eerst het hondje, toen heel veel rode lijn en toen de blije eigenaren. Hondje dook meteen onder tafel waar onze hond  lag en de eigenaar zei dat zijn hondje zeker wel even mocht kennismaken. ‘Nee’, riepen wij in koor, ’liever niet als ze onder tafel ligt.’ De aardige jongeman was lichtelijk gepikeerd. ‘ Oh gaat ie dan bijten?’ ik zag hem kijken: oh bah herder. Er hing één héél groot vraagteken boven zijn hoofd dus ik ben naar hem toegegaan en heb gevraagd of ik het even uit mocht leggen. Gelukkig waren het vriendelijke verstandige mensen en werd het een leuk gesprek.Het lijkt een beetje ‘n overdreven reactie misschien, en er was ook zeker geen man overboord geweest, maar wij willen graag dat onze Lumi tot Sint Juttemis rustig onder tafel ligt. En dat we daar geen omkijken naar hebben. Al komt er een hele uitlaatservice binnen, zij heeft daar niets mee te maken. Wij hebben ooit met onze hond afgesproken dat wíj in zo’n situatie de boel in de gaten houden zodat zíj kan relaxen. De consequentie is dat wij er voor zorgen dat Lumi niet belaagd wordt door al te vriendelijke honden, kinderen of grote mensen.  Daar houden we ons aan. En ja, dat is opletten geblazen.’Ja maar’, stribbelde hij nog een beetje tegen, ‘we hebben het hondje net een week en hij moet wennen aan van alles. Dus hij moet toch kennismaken met iedereen hier in het cafe?  En in het bos, overal waar wij komen’?En dit is mijn punt (eindelijk…!): Socialiseren is namelijk wèl: met je hond naar allerlei plekken gaan en hem laten weten dat het daar veilig is. Het mag er allemaal zijn, maar hij houdt zich met jou bezig, en niet met al die mensen en dieren die hij tegenkomt.  Jij bent er bij, er kan hem niets overkomen. Je hond ruikt, hoort en ziet genoeg, dat is zijn manier van ontdekken. En dat is dus heel wat anders dan hem overal op af te laten gaan. Het kost heel veel energie in het begin, maar later heb je een relaxte hond. Dussss……..             Hoe meer je over je hond weet, hoe leuker het wordt.

Wat socialiseren precies inhoudt en hoe je dat goed doet wordt (onder andere) uit en te na op onze nieuwe dubbel dvd Van Pup tot Puber uitgelegd en getoond.  Hier te koop. Je hebt vast ook veel aan het bijgesloten dagboekje, dat handvatten geeft over wat je van week tot week met je hond kunt doen.  En mail me gewoon als je wat wilt weten of zo.  Facebook Like ButtonFacebook Like ButtonTweet Button