Franciscus

Franciscus deed het ook al

franciscusPraten met dieren bedoel ik. We vergeten het misschien, maar Dierendag, 4 oktober, is de dag van Franciscus van Assisi, (ik vond een heel leuk geschreven biografie). Praat jij ook zoveel tegen je hond? Als je er op let dan is de hele dag gevuld met mensentaal, hondentaal, lichaamstaal.

‘Zullen we….?’, is een van die zinnetjes die Ton en ik kennelijk vaak zeggen . Omdat onze Lumi denkt dat alles om haar gaat, luistert ze de hele dag door onze gesprekken af of er in die brei van woorden iets is dat ze begrijpt en waar ze wat aan heeft. En ze begrijpt veel. Het woordje ‘ze’ kent ze ook. Dan kijkt ze je aan: ‘dat gaat weer over mij hè?’.

Afijn, van de week. Lumi en ik waren een beetje door het bos aan het slierten. Ze is net geopereerd aan haar knie (mijn trouwe facebook vrienden val ik hier al weken mee lastig!) en ze kan nog niet al te veel. Ze wordt er niet erg blij van. Dus om de wandeling toch avontuurlijk te maken namen we veel rare kleine paadjes en deden het kalmpjes aan, ik in gedachten verzonken. “Zullen we teruggaan?’, zei ik toen ze moe werd. Dát kent ze wel. Ze draaide zich meteen om, terug naar de auto.

Maar ik zie een kruispunt van wel zeven paadjes voor ons. Oeps, totaal niet opgelet… waar waren we eigenlijk? Nu hebben we ooit een speurcursus gevolgd, dus ik dacht: eens kijken of ze het nog weet. Ik maakte het uitnodigende gebaar en zei ‘zoe-oek…. ‘ en ze schoot in één keer in de werkmodus, snuit over de grond en liep heel kordaat, zonder nog te snuffelen of te tutten links, rechts, rechtdoor, keek af en toe om of ik wel goed volgde en in no time leidde ze me naar de auto. Nou daar was ze van opgeknapt! Lekker gewerkt.

Lassie

LassieJe kent het zelf vast ook wel: je hond is net Lassie soms.

Van de week stond ik met m’n jas aan om met de hond uit te gaan, een beetje mopperend, op Ton te wachten, die ‘nog éééééven’ iets achter zijn computer moest doen. Op een goed moment loopt Lumi naar Ton zijn kamer, stoot met haar snuit zijn rechterarm van het toetsenbord, loopt om, doet hetzelfde links, doet een paar stappen achteruit en gaat hem aan staan kijken, nou daar durfde hij geen nee tegen te zeggen! Als hij de keuken binnenkomt wordt hij door Lumi uitgeblaft: ‘bij de groep blijven! We stonden op je te wachten!’ en ze kijkt mij aan van ‘ ik heb het voor mekaar hoor, zullen we gaan?’.

 

Rituelen

dogtime rituelenIk ben gefascineerd door al die gewoontetjes die er in de loop van de jaren met de hond en ook met onze Siamees Saidjah ontstaan zijn.

Al die momenten per dag dat je weet van elkaar, wat er bedoeld wordt. Mijn vrij leuk uitgepakte (;-) rituelenverhaal staat hier op mijn site. Herken je daar iets van?

Ik ben er eigenlijk sinds het werken met allerlei toptrainers voor de Witte Herder DVD nòg meer achtergekomen dat het opvoeden gaat door het al doende, het samen leven.

Goede (en slechte) gewoontes sluipen er in, door ze consequent goed of ‘slecht’ te doen. Dat geldt voor jou, en voor je hond.

Niet voor niets is het motto van Van Pup tot Puber:

  • De opvoeding begint op de allereerste dag. Wat je goed aan leert hoef je nooit meer af te leren.
  • Het is gewoon hartstikke waar.

Kijk ook eens of je een dag uit jullie leven kan beschrijven door extra goed op jullie rituelen te letten?

Stuur je het me op? Letty@dogtime.nl of zet het op facebook? Dan kan iedereen er van genieten. De Dogtime pagina op facebook vind je hier.

Ik ben er erg benieuwd naar!

Letty

Oh ja

dogtime opnamesNu we het toch over heiligen hebben: De Witte Herder DVD moet er met Sinterklaas toch wel zijn hoor.

We hebben meer dan dertig uur opgenomen, om gek van te worden, want dat wordt nu terug gemonteerd naar twee uur, dat kan namelijk net op een DVD.

Maar…… hij wordt leuk….!!!!!!!!!

 

Interesse in onze nieuwsbrief?
Hier staat te lezen hoe je geheel vrijblijvend abonnee kunt worden