Een hond moet gewoon luisteren

Afgelopen dagen hebben we ons op kunnen winden over Boer zoekt Vrouw varkensboer Gerard, die er, zoals hij zelf formuleerde, ‘wat hondjes bij deed’. Daar kwam veel commentaar op. In het artikel in De Telegraaf stond o.a. in de kop dat er geen speeltjes waren in het hok waar de pups zaten. Shownieuws van SBS besteedde er ook aandacht aan. Boer Gerard snapte niks van die ophef. Hij was heel goed voor zijn beesten, zei hij.
“Ja”, zei de presentatrice van Shownieuws aarzelend, “het zag er wel schoon en netjes uit”. 
Maar….daar gaat het niet om. Zoals in zoveel van dit soort artikelen kwam men wat mij betreft weer niet echt tot de kern van de zaak. De socialisatie van een pup is vanaf de eerste dag van enorm groot belang. Dat zij in huis op moeten groeien is niet vanwege de gezelligheid. Honden hebben geen dingen nodig, honden hebben voor alles mensen nodig. Een goede baas. Wat honden willen is een relatie met mensen opbouwen, dat is trouwens waarom zij zo uniek zijn. Daarom kunnen het onze beste vrienden worden. Daarvoor moet je je baas kunnen vertrouwen. en de basis voor dat vertrouwen wordt vanaf de eerste dag van zijn leven gelegd. 
Ga maar eens bij een goede fokker kijken, die er dag en nacht mee bezig is om de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van de pups te bevorderen. Hen te laten voelen dat mensen okay zijn. Kijk bijvoorbeeld naar hoe onze hond is grootgebracht. We hebben een hele serie korte filmpjes staan op ons YouTube Dogtime Televisiekanaal. Dit is filmpje 1, de Knorrende Kroketjes.

We waren nog niet bijgekomen van de praktijken van deze kennelijke door de overheid toegestane broodfokkerij (de dierenbescherming vond dit prima zei Boer Gerard immers), of we werden geconfronteerd met een geweldige reportage van Rambam, die trainingspraktijken liet zien van een zo te zien grote hondenschool en van de blijkbaar gangbare opleiding van politiehonden. Tjonge jonge jonge.
Dit zag ik op de site van Rambam staan en dat zette me weer even aan het denken:

“Honden zijn net kinderen, en moeten opgevoed worden als je wil dat ze luisteren. Maar hoe doe je dat het beste? Een bal halen, netjes blijven zitten, niet blaffen. Best wel prettig als je hond gehoorzaam is en je niet over straat trekt of wildvreemden bespringt. Eigenlijk zijn het net kinderen, dus moet je ze gewoon opvoeden”

Geen speld tussen te krijgen natuurlijk. Maar de crux zit hem er volgens mij in dat “honden moeten luisteren”. Is het niet goedschiks, dan maar kwaadschiks, volgens de stoere trainers in deze reportage.  Het geweld en gevloek ging me door merg en been. 
Natuurlijk kan een hond niet in het wilde weg maar wat doen. Daar is deze wereld veel te gevaarlijk voor en daarvoor zijn er veel te veel impulsen die hij niet begrijpt. Maar naar mijn diepste overtuiging bereik je met training dan niet wat je wilt. Want wil je niet dat een hond je beste maatje is, je vriend, je schaduw? Dan is er een andere benadering nodig. Namelijk het opbouwen van een vertrouwensrelatie, waarin je hond leert da jij het goed met hem voor hebt, dat hij jou in alle situaties kan vertrouwen omdat jij weet hoe je dingen oplost, zodat hij dat zelf niet hoeft te doen. Door je in je hond te verdiepen, vanaf de eerste dag, en hem leert ‘lezen’, weet hij zich gezien en zal hij zich in ingewikkelde situaties naar jou keren voor steun. Geef die steun dan ook. Een hond wil niets liever dan een harmonische relatie met zijn baas en de omgeving. Een hond wil vrede. Help je hond in een veilige omgeving zich te ontplooien en dat te zijn waar hij goed in is, zodat hij zich prettig voelt en weet wat hij waard is. Dan kun je ook van alles aanleren, op een fijne manier samenwerken en spelen. Zonder dwang en zonder het gevoel van ‘ik zal jou eens mores leren’, maar respectvol en liefdevol.