Een hond is geen ding

Is het zo dat wij in chaotische tijden zoals waarin wij nu leven, extra behoefte hebben aan sterk leiderschap?  Je zou het denken als je Trump. Poetin en collega’s bezig ziet.  In ons eigen land, waar het polderen is uitgevonden, is de roep om een hardere hand ook goed hoorbaar. Strengere straffen, afrekencultuur. We zijn klaar met getut, met al dat begrip over en weer,  daar moet nu maar eens een eind aan komen. Het geduld lijkt op, de lontjes kort.
Misschien trek ik het veel te ver door en ben ik er overgevoelig voor, maar de laatste tijd zie ik steeds mensen hun hond ‘stevig aanpakken’.

         Een volwassen man brulde vanmorgen ZIT!!! tegen zijn labradoodle pupje dat van zijn gezond nog niet af wist en duwde het hardhandig tegen de grond.
Wij schrokken er van maar de man zei met een zelfverzekerd lachje: “Hij moet gewoon luisteren! “

         Een gezin met jonge Berner Senne liet hun zoontje van een jaar of tien de hond opvoeden. Hij mocht naar hartelust aan de riem trekken en sjorren en hij sleurde de hond aan zijn nekvel (!) uit de bosjes, HIER!!! schreeuwend.
Waarom toch dat drillen….?

        Van de week met dat mooie weer vond een vader dat hun pup het water in moest. Het hondje durfde niet dus de stoere man gooide het plons in de vijver. Het beestje was in pure paniek, maar het gezin, inclusief kinderen vond dat enorm grappig. Misschien is leren dat je vertrouwen kunt hebben in je baas belangrijker dan leren zwemmen?

       Of,  mevrouw met Aussie op het terras, die het nodig vond om haar – onaangelijnde – hond een mep te verkopen toen deze even opstond…. BAF! LIGGEN JIJ!!… dat hoeft echt niet zo. Bah. Doe hem vast, geef veiligheid, wees gewoon aardig.  Is voor iedereen fijner. 
En als je hond (eindelijk…) komt, geef hem dan geen uitbrander waardoor hij in elkaar duikt. “Ja.. hij weet het precies hoor!” …… klopt! Hij weet inderdaad precies wat er gebeurt als hij komt.  🙁

Een hond is geen ding. Een hond is een uniek wezen dat het vermogen heeft zich in jou en jouw emoties te verplaatsen. Daar is hij de hele dag mee bezig. Gun hem dan hetzelfde. Hij heeft immers in principe geen idee wat er gebeurt. Hij levert zich aan jou over en moet maar afwachten wat er met hem gebeurt. Beeld je dat eens in, zo afhankelijk te zijn. 

Er zijn kleine dingen die je kunt doen om het leven voor je hond aangenamer te maken. Onaangekondigd opstaan of weglopen kan bijvoorbeeld onrust geven. Je hond moet dan de hele tijd op blijven letten want hij kan er niet op vertrouwen dat je hem waarschuwt wanneer je weggaat.  Ik zag mensen een klein ding met een tuigje aan als een soort rolkoffertje aan zich aantrekken.  Als dat zo onverhoeds gaat dat hij van zijn poten wordt getrokken en op zijn zij terechtkomt schiet het zijn doel dacht ik wel voorbij.  Echt hoor, het gebeurt. En dat is niet rot bedoeld of zo, dat weet ik ook wel. Je moet er alleen oog voor krijgen. 
Als je even contact maakt – kom we gaan, en de hond gelegenheid geeft uit zichzelf mee te lopen, is dat voor iedereen veel fijner.   
Op de dvd Van Pup tot Puber pleit gedragsdeskundige Suzanne Welling voor een veilig hondenleven met balans tussen voorspelbaarheid en avontuur. Alles draait om vertrouwen. En voor de hond onbegrijpelijke, akelige dingen ervaren geeft onrust en wantrouwen. Terecht.
Dit is een fragment van de vier uur durende  dvd Van Pup tot Puber:

Bevriende dierenarts Helen Gorny had van de week een uitspraak die precies raakte aan wat ik momenteel ook voel. Zij schreef:
“Probeer eens een maand lang met hetzelfde respect te communiceren met je hond als ware het je werkgever en lief te hebben als ware het je grootste liefde. Ont-moet, geef ruimte en luister naar zijn behoeften. Gedraag je zodanig dat je hond kiest bij jou te zijn. Hoe voelt dat?”


JA! Dat voelt goed! Ik wil zelf ook af van die hardheid, van dat ‘je moet gewoon doen wat ik zeg’ mentaliteit, die nonchalance, dat gebrek aan inlevingsvermogen, gebrek aan tijd ook, om je hond vriendelijk te roepen, contact met je hond te houden,  in plaats van gedachteloos naar je toe te sleuren. Ik zou ook graag zien dat we wat meer oog hadden voor hoe je hond de dingen ervaart, dat hij tijd nodig heeft om aan situaties te wennen en dat we daar rekening mee houden.
Dus neem even de tijd om je hond dingen uit te leggen. Communiceer vriendelijk. Je vindt het misschien overdreven, maar het maakt het leven voor de hond zoveel prettiger. 
Al die dingen heb ik natuurlijk ook moeten leren. Als je er niet bij stilstaat weet je dit gewoon niet.

Je gaat het pas zien als je het door hebt , zei een bekende filosoof . 🙂

Ik weet echt wel dat het gros van mijn vrienden op social media en klanten van Dogtime denkt als ik. En ook zo met hun beste vriend omgaat. Maar soms loopt mijn frustratie op en dan wil ik dit zeggen.

Duidelijk zijn is niet hard en gevoelloos zijn. 
Respect- en liefdevol leiding geven. Dat moeten we doen. 

Een extra warme, lieve groet,

Letty