Documentaire Topdog, hoe werken met honden jonge levens verandert.

Daar stonden ze dan. Drie kinderen van rond de elf, die voordat ze een Topdogtraining gedaan hadden echt helemaal niet goed in hun vel zaten:

    de een zo hyper dat je geen normaal gesprek met hem kon voeren,
    de ander timide dat zij niemand aan durfde kijken en niets durfde te zeggen,
    de derde zo depressief en ongelukkig dat hij al op zijn achtste niet meer wilde leven…

drie van de zes kinderen en (jong)volwassenen die wij geportretteerd hebben in de documentaire Topdog, die 5 oktober in besloten kring in biosocoop Vue in Hilversum vertoond werd.
Doodeng was het voor hen een paar maanden geleden om mee te doen,  zich over te leveren aan een paar onbekende volwassenen met een grote camera en hun verhaal te vertellen. Maar ze deden het. Voor Topdog, en voor al die kinderen die dit zouden moeten zien zodat ook zij geholpen kunnen worden.
Nog veel enger is het dan om naar die bioscoop te komen die gevuld was met hotemetoten uit het hele land, beleidsmakers van gemeenten, van (jeugd)zorginstellingen), van penitentiaire inrichtingen en dergelijke, en jezelf dan op zo’n gigantisch groot scherm te zien.
‘Vind je het spannend?’ vroeg ik ze vooraf, ‘Ja’, zeiden ze alle drie, heel erg spannend, maar we wilden er toch bij zijn.’

Toen na afloop van de vertoning het applaus verstomd was kwamen ze stuk voor stuk (niet gerepeteerd) op verzoek van presentator Ton Verlind naar voren toe en hadden ze er totaal geen moeite mee om in de microfoon te praten voor die grote zaal, en op een normale, duidelijke manier een leuk gesprek te voeren.
Ik had er kippenvel van. Ik was zo trots en zo gelukkig voor hen!
Want laten we wel wezen: het is toch gewoon het verschil van voorheen aan de kant staan, je afschuwelijk voelen, en nu wél mee kunnen doen en zelfs trots op jezelf zijn! 

Deze kinderen, die aan het begin van hun leven staan en deze kans hebben gekregen en genomen en die nu eindelijk aan een gewoon leven kunnen beginnen met vertrouwen in de toekomst,  met ‘Huisje, boompje, beestje’ zoals Marcel het in deze film zegt, zij stonden er gewoon! 

Kinderen en (jong)volwassenen met de meest uiteenlopende problematiek als autisme, agressie, ADHD, PDD-Nos, depressie, angsten etc. worden al ruim tien jaar heel effectief geholpen door middel van een coachingstraject van Topdog. Er zitten Topdog coaches door het hele land, zij werken met hun eigen honden. In twaalf sessies van twee uur leren zij ‘werken’ met deze honden en daardoor leren zij ook, dat goed contact maken met een mens niet zo gek veel verschilt. Het vertrouwen in zichzelf en de ander groeit. Het effect van deze coaching is blijvend. 
Mijn man Ton Verlind en ik waren zo onder de indruk van het succes van deze methode dat we een zes-tal ex-cliënten geportretteerd hebben die in de Topdog documentaire vertellen wat deze coaching met hun gedaan heeft. Het resultaat is overtuigend en ontroerend.

Deze documentaire werd op 5 oktober 2017 in een besloten gezelschap getoond aan behandelaars en verwijzers in de jeugdzorg en bij gemeenten.  Vanwege de kwetsbaarheid van de kinderen wordt deze film niet in zijn geheel op internet geplaatst. 

Onderstaand fragment geeft een idee van de documentaire.
Bent u werkzaam in de jeugdzorg, als beleidsmaker of hoofdbehandelaar, of verantwoordelijke bij de gemeente, en wilt u deze documentaire in zijn geheel zien of in huis een presentatie willen, dan kunt u natuurlijk contact opnemen met letty@dogtime.nl of met Topdog-eigenaar Rob Mos: hondenmensen@planet.nl

Artikel in Holland Media Groep bladen van 4 oktober 2017: