De Roedelmethode – hééééééél in het kort

pupsDe Roedelmethode laat zich lastig uitleggen. Het is echt iets dat je moet ervaren, dan worden veel dingen meteen duidelijk. In mei gaat De Roedel On Tour en komt de berg naar Mohammed en hoeven wij dus eens niet naar de Ardennen! Dus omdat ik al jaren regelmatig bij hen ‘aan het infuus ga’ om mij te laven aan hun kennis en te genieten van mijn hond,  ga ik het toch op zijn Jips en Jannekes proberen. Komt en geniet!

 Een pasgeboren pup in een nest is volkomen afhankelijk van zijn moeder. Door haar intensieve verzorging leert hij  zijn moeder voor de volle honderd procent vertrouwen.  Zij mag hem dan ook overal aanraken, likken, omrollen etc.

Pupspups en mamsAl in het nest leert de pup dan ook de moeder te ‘volgen’ . Als zij staat, bijvoorbeeld, gaan de kleintjes zitten. Moeder bepaalt alles, ook wanneer er te hard gespeeld wordt of  als er eentje wegloopt, dan wordt hij gecorrigeerd. Dit opvoeden gaat op basis van reuk- en lichaamstaal. Er komen uiteraard geen woorden aan te pas en ook geen beloningen, en toch zijn de verhoudingen duidelijk en de regels bekend. 

opvoedingDan komt de pup bij ons mensen. Wij doen net alsof de pup nog totaal blanco is, en we leren hem van alles aan, met veel kunst- en vliegwerk. Het opvoeden slaan we verder maar over, want wij gaan de hond trainen, conditioneren. Wij gaan hem leren hoe wíj het hebben willen, terwijl we eigenlijk geen notie hebben van wat híj al weet, wat hij ruikt en voelt, en hoe hij gewend is te communiceren. Hij moet zindelijk worden, leren  volgen,  komen,  zitten,  liggen, we halen hem over  (met koekjes) naast ons te blijven lopen en niet  naar andere honden uit te vallen bijvoorbeeld. 

De Roedel gebruikt dat soort beloningen niet, het werkt op basis van ‘sociaal leren’. Gemakkelijk gezegd: samenwerken, op het niveau van de hond. Als er harmonie is, voelt de hond zich senang en staat hij open voor samenwerking.

yorkshire Ondertussen mist de pup dus alle signalen die hij voorheen wel had. Ik denk dat het zoiets zou zijn als wanneer wij als peuter in China neergezet zouden worden. Er gebeuren zoveel onbegrijpelijke dingen en de hond  ziet geen (voor hem duidelijke)  tekenen van z’n baas dat daar adequaat op gereageerd wordt, dat hij in verwarring is. Wij communiceren immers niet met de hond in hondentaal, hij moet òns maar begrijpen.

Dit kan beter. Organischer, meer ontspannen.
Namelijk door de hondentaal te leren zien  en te weten hoe ze met ons aan de lopende band communiceren en hoe wij dat ook op een voor hun begrijpelijke manier terug kunnen geven. Een waanzinnig interessante en emotionele, diep ingrijpende reis die je met je hond maakt.

De roedelmethodeDoor lang en veel wetenschappelijk onderzoek, en door  jarenlange ervaring als honden-gedragsdeskundige hebben Arjen van Alphen  en Francien Koeman de Roedelmethode© geïntroduceerd.  Je gaat ervaren dat je hond voortdurend met jou bezig is, waarom de hond in drieën leert,  hoe anders je loopt met een Handsfree Belt om je middel. En dat koek niet nodig is om een stressloze  samenwerking te hebben.  Het is dè manier om te ondervinden hoe je op een heel diep niveau contact kunt maken met je hond en hoe je zijn vertrouwen kunt winnen, zodat je hond weet dat je hem snapt en alles aan jou over kan laten. Dat geeft rust en plezier.

Deze dag kan een begin zijn van een andere manier van leven met je hond. Jullie zullen allebei genieten van al die inzichten en kennis die er over je uitgestort wordt en wat je daar voor jezelf uithaalt. 
Theorie en praktijk kun je vast proeven, en we kunnen je beloven: dat smaakt naar meer.