De Duitse Herder

Super speurder, vriend en alleskunner

Ik vraag altijd aan hondeneigenaren waarom ze een hond hebben en waarom ze voor dat ene specifieke ras gekozen hebben. Er passeren dan tal van redenen. Duitse herder-mensen snappen die vraag helemaal niet: “zijn er nog andere honden, dan?” Dit is niet voor niets de meest geliefde hond ter wereld. Een vriend, een kameraad, je schaduw.

 

 

Maxime en de grote wereld
Socialiseren is hét belangrijkste voor een pup. Dus gingen wij met Maxime en cameraploeg de wijde wereld in. Beneden op straat gekomen blijkt meteen het herder-gedrag: ze wil de groep bij elkaar houden. De eerste les: zeg tegen je pup dat ie rustig moet gaan zitten zodat ie niet het gevoel heeft dat ie de boel moet regelen!

 

 

Maxime maakt kennis met koeien en geiten, heen en weer rennende kinderen en leert op haar kont te zitten en naar de kippen te kijken. In het bos wordt ze voor het eerst losgelaten, ze leert komen op bevel en ze mag eventjes spelen met de honden van Ninette.

 

 

De fokker
In de 70-er jaren beleefde de Duitse Herder hoogtijdagen door o.a. televisie-series, waardoor Jan en Alleman ging fokken, dat doet een ras nooit goed. Nu zijn er goede regels bij de rasvereniging VDH en is de Duitse Herder weer zoals ze moeten zijn: een stabiele, betrouwbare hond, een gezonde geest in een gezond lichaam.

 

 

De gedragsdeskundige
Een herder is gefokt om schapen te hoeden en samen met de baas te werken. Ook wil hij je graag verdedigen. De gedragsdeskundige en Duitse Herder specialist Marian Servaas vertelt wat je allemaal van deze hond mag verwachten. Een goed begin is het halve werk.(Zie dvd Van Pup tot Puber) Maak vanaf het begin geen fouten, dan hoef je ook niks af te leren. Een keer iets fout laten doen staat tegenover tien keer iets goed doen.

 

 

Wie is de beste?

Bij de jaarlijkse internationale kampioenschapsclubmatch van de rasvereniging.
We maakten kennis met het fenomeen “double handling”, wat in eerste instantie meer leek op een heksenketel. Rondrennende eigenaren met toeters, piepers en ratels die zo de aandacht probeerden te trekken van hun hond, en een andere handler die met de hond rondjes liep.

 

 

Lekker samenwerken
Behendigheid is echt een leuke sport om samen met je hond te doen. Hierdoor groeit het vertrouwen over en weer, de hond leert op zijn baas letten en de baas moet door zijn commando’s en vooral lichaamstaal duidelijk aangeven wat de bedoeling is. Voorop staat dat de hond het leuk moet hebben. Een herder kan alles leren, maar liefst in kleine stapjes.

 

 

Zo leer je je hond speuren
De neus van dit ras is bijna spreekwoordelijk. Een paar weetjes: een mens heeft 5 miljoen reukcellen, een teckel heeft 125 miljoen, en de Duitse Herder 225 miljoen reukcellen. De allround Duitse Herder is dus een speurhond bij uitstek. 
Jarre, de 6 jaar oude hond van Andy van Dijk, is meervoudig Nederlands kampioen. Andy heeft Duitse Herders uit een pure werklijn, wolfsgrauw van kleur. Hij zoekt zijn honden uit op extra werklust en hardheid.

 

Gehoorzaamheid en pakwerk (IPO)

Enigszins bevooroordeeld was ik, om eerlijk te zijn, want niet al te dol op het ‘agressieve’ pakwerk en de strenge aanpak van hun gehoorzaamheidstraining. Maar ik zag: de honden vinden het heerlijk. Dit gaat altijd om het samenspel van hond en baas en dat kan alleen op basis van liefde en respect.De honden worden geconditioneerd op de mouw van de pakwerker, op het veld en de commando’s en zodra één van die ingrediënten mist, gedraagt de hond zich normaal en zal hij nooitzomaar aanvallen.
Er is trouwens verschil tussen een politiehonden-opleiding en IPO of VH – sport. Een politiehond leert (uiteraard) aan te vallen onder alle omstandigheden dus niet alleen op het veld, en hij mag over het hele lichaam bijten, dus niet alleen de mouw.