Boswandelen vanuit je luie stoel: speuren met Suzie

Voor het weekend: een heerlijke gelegenheid om totaal tot rust te komen, je kunt vanuit je eigen luie stoel een boswandeling maken door achter onze hond aan te lopen. Het zijn drie filmpjes van elk een minuut of acht. Zet je knop op dom en ontstress. Ik vond het zelf echt ontzettend leuk om naar te kijken. Ik ben heel misschien een tikje bevooroordeeld, maar ik dacht ik stuur ze toch gewoon eens rond. Je ziet dit niet zo vaak, tenslotte.

Al sinds ze drie maanden was speurt mijn man Ton met onze Suzie. Ik ben daar nooit bij dus ik moet het doen met de hoera verhalen van Ton, die om de week met Trumpiaanse kwalificaties van overtreffendste trap thuiskomt. “Ze is een ongekend groot talent hoor, de trainer zegt het zelf en dat zegt hij heus niet over iedere hond (??!!!).“ “Ze maakt geen enkele fout, ze is zo zeker van haar zaak en ze loopt zo ongelooflijk ontspannen …” enzovoort enzovoort.

Er moest natuurlijk een speciaal cameraatje komen om al dat geloop steady te kunnen filmen, en hierdoor is het inderdaad leuk om naar te kijken.

Dus neem een kop thee of een lekker glaasje wijn en geniet van deze mindfulness-oefening.

Er worden iedere keer verschillende sporen uitgezet. Ze volgt het spoor dat de trainer, Frank Wennekers, heeft gelopen en de beloning is hem vinden (en een koekje).

Je ziet hoe Suzie uit een plastic zakje een stukje stof van de trainer aangeboden krijgt waar ze heel snel aan ruikt. Ze zit dan rustig op haar kont en heeft haar gewone riem om. Als ze geroken heeft wordt de lange riem aan haar speurtuig vastgeklipt en daar gaat ze. Zelfs als er honden lopen raakt ze letterlijk en figuurlijk niet van haar padje af. Ze is behoorlijk zeker van haar zaak.

Voor de ongeduldigerds: het meest interessant is filmpje twee.
Soms loopt de trainer een rondje of gaat even naar rechts of links en komt dan weer terug. Je ziet dat ze dat volgt. Als er een kruising komt moet ze goed ruiken want daar moet ze beslissen. Ze neemt daar altijd behoorlijk de tijd voor. Ton heeft geen idee hoe er gelopen is, dus volgt hij haar gewoon. Na een kruising zegt hij in de portofoon hoe ze gelopen zijn.
Wat je in filmpje twee ziet is dat er verwarring is ontstaan over of ze wel of niet het goede pad heeft gelopen.

En kijk maar hoe ze dat oplost!
Heel interessant om te kijken wie nu wat beslist op welk moment. Onze conclusie is: samen. En daar doe je het voor.

Ik zeg al vanaf het begin dat we deze dvd’s en video’s maken: Doe in godsnaam wat met je hond! Laat hem zijn talenten ontwikkelen, doen waar hij goed in is! Je leert hier zo goed naar je hond kijken en zien hoe duidelijk ze communiceert. Als je hier niet op in gaat, wat mis je dan een hoop!

Nou….hup….. de paden op, de lanen in!

Veel wandelplezier!

Letty van der Geest
uitgever Dogtime