Als liefde serieus wordt…oftewel het aangaan van een echte band

Als liefde serieus wordt...Van Kennis naar Verkering
Weet je (nog) hoe het voelt als je in een relatie van kennis, naar echte vriendschap, of zelfs liefde ‘dreigt‘ over te gaan? Dat er dan een periode is dat je het doodeng vindt, een stapje terug doet zelfs en gaat ‘checken’ bij de ander hoe serieus hij (of zij) het meent? Komt hij zijn beloftes na, kun je van hem op aan? Het is nog niet zo verstandig om iemand op zijn blauwe ogen te geloven en te vertrouwen, ook al word je behangen met zoveel karaat ;-)!

Je kijkt eens op Facebook en |Googlet wat, of je daar meer van hem te weten komt, en je vraagt ook aan anderen wat zij ervan denken. Je staat immers op het punt een belangrijke andere fase in te gaan, waarin je jezelf als het ware overgeeft, dus je wilt wel weten waar je aan begint. En nu spreken wij mensen nog dezelfde taal!

Zo is het in onze relatie met onze honden ook. Op het moment dat je die relatie op een ander niveau brengt, zoals ik daarnet weer zag gebeuren bij een workshop Roedelmethode, ga je met je hond van kennis naar ‘partner’. Je vraagt van de hond jou te vertrouwen, zich over te geven en je doet de belofte: ik ga voor jou zorgen, je kan relaxen en jij kan op jouw beurt doen waar jij goed in bent.

Hoe serieus ben jij?
Ook onze honden hebben een manier om uit te vinden hoe serieus jij bent. En dat gaat heel subtiel. Want de hond heeft ándere manieren om uit te vinden wat en wie wij zijn. Geur- en lichaamstaal, aanraking, praten, knap ingewikkeld voor ons mensen, maar heel effectief voor de hond.

Gemakkelijk voorbeeld: Als jij hem bijvoorbeeld vraagt om te gaan zitten, en je hond doet dat niet, en jij laat dat gaan, dan denkt die hond: ‘zie je wel! Dat roept maar wat.‘ Het hangt er dus helemaal van af hoe jij reageert. Want wat gebeurt er eigenlijk, en hoe antwoord jij? Laat je je hond weten: ‘ik heb jou in de smiezen’, of ben je alweer afgeleid? Ton Verlind is verliefd op mevrouw de WitDat is een heel spannend proces.

Tijd voor een goed gesprek
Er worden allemaal kleine signalen gegeven over en weer met lichaamstaal, en geur, waar je hond op reageert en waar jij adequaat op moet leren reageren, op een manier die je hond begrijpt. Dan ben je in gesprek en dat verdiept je relatie. Het gaat dan al lang niet meer om het aanleren van bepaalde commando’s, om trainen, om de juiste ‘zit’ en dan ‘click, koekje erin’. Het gaat dan om ‘kan ik jou echt vertrouwen, snap jij mij, check, check en doublecheck. Er hangt namelijk niet nogal wat van af!

Als je voor het echie gaat…
Tijdens dat proces laat je je als hond op een gegeven moment ook niet meer afschepen met zoiets lulligs als een koekje. Stel je voor dat jouw minnaar van je vraagt om je baan op te zeggen en mee naar het buitenland te gaan emigreren. Laat jij je dan tot zo’n avontuur overhalen met een bosje bloemen van het benzinestation? Of wil je weten: Hee, deug jij, laat jij mij niet in de steek, heb je ook oog voor míjn belang als ik straks aan jou overgeleverd ben….

Bij een workshop van De Roedelmethode zag ik een hond die op een goed moment niet meer ‘wist’ wat zitten, liggen of staan was. Nooit van gehoord, hebben we niet gehad. Soebatten hielp niet. Er werd haar zelfs een heeeerlijk koekje voorgehouden en dat spuugde ze uit! Echt niet gegeten! Principieel he! Die liet zich geen knollen voor citroenen verkopen. Die dacht: ‘Jij wilt iets ‘echts’ van mij, laat eerst maar eens zien wie jíj ‘echt’ bent dan!’ Wauw.